Србија и Балкан

"Албанијан пост" уноси смутњу: На северу КиМ делује група коју не контролишу ни Београд ни Приштина

На северу Косова и Метохије тобоже се појавила група коју не контролише Београд а која ради на томе да споразум из Брисела о нормализацији односа не буде спроведен, тврди "Албанијан пост"
"Албанијан пост" уноси смутњу: На северу КиМ делује група коју не контролишу ни Београд ни Приштинаwww.globallookpress.com © Depo Photos

На северу Косова и Метохије недавно се појавила неформална српска група чији је циљ саботажа спровођења споразума Београда и Приштине, о чему је обавештајна агенција тзв. Косова информисала власти у Приштини, тврди портал "Албанијан пост" у тексту који настоји да оправда нападе на Србе, попут синоћног рањавања Милана Јовановића када је пролазио поред полицијског пункта код Бистричког моста у близини Звечана.

Косовска полиција, иначе, саопштила је да су четири полицајца суспендована због рањавања Јовановића, иако су раније данас тврдили како нико од службеника није био умешан у инцидент.

Ову неформалну и мистериозну групу наводно чине елементи унутар и ван Космета којима је циљ да уједине све са севера српске покрајине који су незадовољни влашћу у Београду, наводи новинар Батон Хаџију, који је током деведесетих година прошлог века уређивао лист "Коха" с Ветоном Суроијем, а Хашки трибунал га је 2008. осудио за непоштовање суда јер је обелоданио идентитет заштићеног сведока на суђењу Рамушу Харадинају.

"Ова група користи ресурсе Владе Србије, иако има другачију агенду од Београда. Као резултат тога у Приштини се ствара утисак да акције ове групе координира влада у Београду, што није истина", тврди се у тексту "Албанијан поста", наравно, без било каквих доказа за ове информације.

Додаје се да су заправо у овој ситуацији Београд и Приштина савезници по питању одржавања мира, док сарадњу, тобоже, квари ова група која функционише ван система. 

Наводно, група ради на томе да инсценира операције за које би окривила косовску полицију, што би створило нејединство и незадовољство грађана, па би тензије порасле што би довело до ескалације на северу српске покрајине - објашњење које очигледно "пада у воду" након поменуте суспензије четворице косовских полицајаца.

Као доказ за своју тврдњу "Албанијан пост" наводи да је, упркос тензијама, од јула 2022. године до данас ситуација на Косову и Метохији била под контролом, те да су специјалне косовске снаге и српске безбедносне структуре сарађивале.

"Влада у Београду је добро знала да ће у случају неодговорног понашања бити враћена безбедносна зона од пет километара, док је влада у Приштини добро знала да би у случају неодговорног понашања специјалци Косовске полиције били протерани са севера, а замениле би их снаге КФОР-а", наводи "Албанијан пост".

Како су Влада Србије и одређене међународне организације годинама финансирале одређене структуре, оне се сада осећају угроженим ако споразум о нормализацији односа Београда и Приштине буде спроведен, тврди албански портал.

И по устаљеном сценарију који је сад нарочито пожељан зарад прибављања подршке Запада, наравно, без било каквих доказа, пише да су те структуре повезане са експонентима руске обавештајне службе, а да им је циљ да обезбеде да након примене споразума њихови интереси не буду угрожени.

Припадници се обучавају широм Србије?

Наводно, ова група има довољно кадрова припремљених за сваку оружану акцију, али се шири информација како нови регрути бораве на краткој обуци на разним локацијама у Србији.

"Већ постоји довољно доказа да је ова група оперативно спремна да организује лажне нападе на локалне Србе како би окривила Албанце, као и ничим изазване нападе на локалне Албанце да би окривила локалне Србе. Ова група такође прати сва кретања међународних снага и косовске полиције и у сваком тренутку има пун капацитет за прецизне ударе, како из близине, тако и из даљине", наводи "Албанијан пост".

Ова група, према наводима споменутог медија, стоји иза напада на српске аутомобиле који су пререгистровани на РКС таблице, односно иза спаљивања возила.

Међутим, то није све. Према информацијама које преноси "Албанијан пост", припадници ове неформалне групе су запретили да ће све аутомобиле са КМ таблицама паркирати испред зграде Владе Србије у Београду, како би извршили притисак на власт.

Такође, наводно је планирана акција да аутомобили са КМ таблицама формирају колону у обе коловозне траке на Јарињу и Брњаку како би блокирали пут.

"Албанијан пост" критикује рад косовске полиције, посебно њено малтретирање Срба, те додаје да је потребно вршити само циљана заустављања и претресе возила, како се не би узнемиравало локално становништво.

"Косовска полиција нема легитиман разлог да зауставља аутомобиле у којима људи путују са својим породицама. Те ствари су једноставно ружне и стављају лошу сенку на Косово. Осим тога, ове акције јачају подршку народа овој групи", оцењује "Албанијан пост".

Тврдње овог портала могу се протумачити и као опасна најава напада "под лажном заставом" за које би била оптужена та одметнута група, као оправдање за ескалацију репресије над Србима са КиМ.

image