Србија и Балкан

Ројтерс: Србија пристала да шаље оружје Украјини, пише у тајном документу Пентагона

Србија се наводно обавезала на слање оружја у Украјину, или је то већ учинила, преноси британска агенција позивајући се на тајни документ Пентагона који је доспео у јавност, а чију аутентичност још нико није потврдио
Ројтерс: Србија пристала да шаље оружје Украјини, пише у тајном документу Пентагона© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Србија је наводно пристала да пошаље оружје Кијеву, или их је већ и послала, тврди се у једном од процурилих докумената из Пентагона, објавио је Ројтерс.

Документ назван "Европа: Одговор на текући руско-украјински сукоб" садржи "процењене позиције" 38 европских влада у односу на украјинске захтеве за новим наоружањем.

На пратећој табели пише да је Србија одбила да обезбеди обуку за украјинске војнике, али да се обавезала да ће послати наоружање, или га је већ и послала, наводи Ројтерс позивајући се на документ чију тачност Пентагон није до сад потврдио.

У документу такође наводно пише да Србија има "политичку вољу и војне капацитете" да обезбеди оружје за Украјину у будућности.

Како наводи британска агенција, документ је обележен ознакама "тајни" и НОФОРН, што значи да је његово дељење са страним обавештајним службама и војскама забрањено.

Документ је наводно сачињен 2. марта, и на њему се налази печат канцеларије америчког генералштаба.

Британска агенција је вест о наводном слању наоружања Украјини назвала "ексклузивом", али сам документ није објављен.

Ројтерс наводи да није у стању да независно потврди аутентичност документа, а из Пентагона су раније рекли да неће коментарисати документе који су доспели у јавност.

"Ако је овај документ тачан, он или показује Вучићеву дволичност у односу на Русију или то да је он под огромним притиском Вашингтона да испоручи оружје Украјини", рекао је стручњак за источну Европу из "Џејмстаун" фондације Јануш Бугајски.

Руски портал "Меш" објавио је почеком марта да је Србија наводно испоручила 3.500 комада Крушикових ракета "М-21 ГРАД" 122 мм оружаним снагама Украјине.

Српски званичници, укључујући председника Александра Вучића и министра одбране Милоша Вучевића, као и произвођач тих ракета Крушик, негирали су те тврдње. Вучић је том приликом рекао да је у питању "ноторна лаж".

"Нисмо извозили наоружање ни Русији ни Украјини", рекао је Вучић током посете Катару 5. марта.

image