Русија

Помоћник руског председника: Нови економски модел главни циљ Русије

Знамо која је цена сарадње са Западом и о потенцијалној будућој сарадњи бисмо веома добро размислили, поручио Максим Орешкин
Помоћник руског председника: Нови економски модел главни циљ Русијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Помоћник председника Русије Владимира Путина, Максим Орешкин, оценио је данас да ће буџет Руске Федерације ове године бити у плусу, те да ће БДП, како се очекује, на крају године порасти за један до два одсто.

Економија Руске Федерације почела је да региструје позитиван тренд у јулу прошле године. Социјална неједнакост у земљи смањује се већ неколико година, на чему ће власти да раде и убудуће, каже Орешкин. На крају априла плате ће порасти за 10 одсто, а повећање ће бити забележено и крајем године.

Као главни стратешки циљ Кремља он је навео самосталност и независност земље која мора да има сопствено "ја". У том контексту, истакао је да је потребно изградити један нови економски модел који ће послужити као основа за независност Русије. Потенцијална будућа економска сарадња са Западом биће под знаком питања, "чак и уколико Запад у неком тренутку поново пожели економску сарадњу" са Москвом, "јер ми знамо која је цена такве сарадње", истакао је помоћник Путина.

Многе западне компаније отишле су из Русије, али сада оне поново покушавају да прогурају своју робу у земљу, јер се ради о великом тржишту.

"Прекид сарадње са Русијом за њих је веома болна тема, док је за наше компаније то отворило нове могућности", објаснио је он.

Додао је и да, иако се обим трговине са Европском унијом смањио, трговина са низом других земаља се повећала. 

Трговина Москве и Пекинга сада је превазишла обим трговинске сарадње Москве и Брисела, а Русија и Кина, како је рекао, ће наставити даље јачање и синхронизацију економске сарадње.

Орешкин је указао и да ЕУ данас има проблем, будући да су Русија и Кина били једни од њених главних економских партнера током дугог низа година. 

Унија, како је оценио, последњим санкцијама нарушава своју дугорочну перспективу раста, што је на неки начин недавно признао и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. Он је казао да је зависност од руских енергената била једна од три ставке, које су доприносиле расту европске привреде.  

"Европско тржиште и европска привреда са становишта глобалне економије сада представља онај њен део који изумире. Европа има ниску стопу привредног раста и губи конкурентност", закључио је Орешкин.

image