Спорт

Градски универзитетски стадион

"Градски универзитетски стадион" је стадион капацитета 45.350 седећих места у граду Ел Рајан и налази се између неколико универзитетских кампуса. Због изгледа носи надимак "Пустињски дијамант".
Градски универзитетски стадионGettyimages.ru © David Ramos

Стадион у граду Ел Рајан, највећем популацијском центру у Катару изван саме Дохе, који се налази на источном ободу престонице, изграђен је у сврху Светског првенства и представља праву "зелену оазу".

Више од 20 процената коришћених материјала при изградњи овог објекта је обновљиво, што стадион чини једним од еколошки најодрживијих на свету.

Комплетан дизајн и грађевински радови поверени су компанијама које су се доказале конструисањем стадиона бројних премијерлигаша. Изабран је облик којег у целини чини велики број геометријских тела, због чега је и добио наведени надимак.

Градња је завршена у јуну 2020. године, чиме је "Градски универзитетски стадион" постао трећи по реду потпуно комплетирани објекат за Мундијал у Катару.

Званично је отворен 15. јуна, да би почетком септембра исте године у Катарској лиги одиграна и прва утакмица. На овом стадиону игране су и утакмице Светског клупског првенства 2020, као и дуели Азијске Лиге шампиона.

Што се тиче предстојећег Светског првенства, "Градски универзитетски стадион" биће домаћин мечевима Данска – Тунис, Уругвај – Јужна Кореја, Пољска – Саудијска Арабија, Јужна Кореја – Гана, Тунис – Француска и Јужна Кореја – Португалија.

Након првенства капацитет ће бити смањен на 25.000 гледалаца и користиће га атлетски тимови околних универзитета.

Као и већина других стадиона на којима ће бити играно првенство, "Градски универзитетски стадион" је од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) добио оцену пет звездица за дизајн и конструкцију.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image