Србија и Балкан

Брнабић Зеленовићу: Борићемо се да не уводимо санкције Русији

Мандатарка је изјавила да увођење санкција није у складу са принципијелном политиком владе
Брнабић Зеленовићу: Борићемо се да не уводимо санкције Русији© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

На оптужбе шефа посланичке групе "Морамо – Заједно" Небојше Зеленовића да се у Србији води "политика скривања под камен", и замерке на то што нису уведене санкције Русији, мандатарка Ана Брнабић је одговорила да ће влада наставити да се бори да не уводи санкције јер је то, како каже, принципијелна политика коју води.

Како је навео Зеленовић на седници Скупштине Србије, на којој се расправљало о новој влади, влада је та која једина има мандат да одлучи да ли ће Србија ићи према Западу, као и да донесе одлуку да ли ће се увести санкције Русији.

Занимљиво му је, каже, како ће о санкцијама Русији гласати кандидати за министре попут Томислава Жигманова и Тање Мишчевић, као и шта ће на то рећи Ивица Дачић или Ђорђе Милићевић.

"То је врло важно питање и од тог питања зависи наша будућност", казао је Зеленовић.

Када је реч о санкцијама, како каже Брнабић, да је по Зеленовићу, оне су давно уведене.

"Ако нису, ви сте већ три пута рекли да ћемо увести. Ако кажете да нису, дугујете извињење. Изгубили сте кредибилитет по том питању", нагласила је Ана Брнабић.

Указала је на то да је Зеленовић говорио и пре избора да треба увести санкције Русији, а да су неки његови коалициони партнери тада говорили да не треба, па су после избора променили став и рекли да је време већ изгубљено и да треба пожурити са увођењем.

Подсећајући да је председник Србије Александар Вучић доста причао о томе, Брнабић каже да је грађанима јасно да ће се влада и држава борити као што се боре већ седам, осам месеци, да не уводе санкције Русији.

"Наш став је да ћемо се борити колико год можемо да не уведемо санкције Русији јер је то у складу са нашом принципијелном политиком. Надам се да ћемо изгурати", поручила је мандатарка.

Подсећамо, Вучић је на састанку са руским амбасадором у понедељак рекао да Србија неће уводити санкције, да остају на снази закључци Савета за националну безбедност с почетка године, те да никоме није обећано да ће нова Влада Србије по формирању увести санкције Москви.

image