Свет

Коме више штете санкције? Направили више од 90 изузетака у примени ембарга према Русији

Више министарстава у Холандији изузети су у случају примена санкција
Коме више штете санкције? Направили више од 90 изузетака у примени ембарга према Русији© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Холандске власти направиле су изузетак за десетине компанија и институција, изузевши их од примене санкција против Русије, објавио је холандски РТЛ Њуз, преносе РИА Новости.

Они су од фебруара издали 91 изузеће од санкција ЕУ против Русије.

Одговарајуће изузетке направила су министарства спољних послова, привреде, финансија, инфраструктуре, образовања Холандије да би се омогућила одређена флексибилност у конкретним случајевима.

Тако је Министарство за инфраструктуру и водне ресурсе Холандије дозволило улазак у њихове луке 34 брода под заставом Руске Федерације, који превозе храну и алуминијум.

Министарство економије и климе издало је 25 дозвола холандским компанијама за сарадњу са бившим филијалама руског Гаспрома.

Министарство спољне трговине издало је 18 дозвола за 13 организација по "хуманитарним основама" за сарадњу ЕУ и Руске Федерације у грађанским питањима.

Холандско министарство финансија издало је 13 дозвола за изузеће од ограничења за одређени број замрзнутих средстава и робе која је под санкцијама.

Министарство спољних послова је такође направило изузетак за уплате из Русије у дипломатске сврхе.

Раније је објављено да је влада Холандије дозволила неким градовима, укључујући Хаг, да користе уговоре закључене са ћерком компаније Гаспрома најкасније до 1. јануара.

Запад је појачао санкциони притисак на Русију због ситуације у Украјини, што је довело до раста цена струје, горива и прехрамбених производа у Европи и САД.

Као што је већ рекао руски председник Владимир Путин, "западна политика сузбијања утицаја и слабљења Русије је уствари дугорочна стратегија Запада, док су санкције са задале озбиљан ударац целокупној светској економији".

Холандија није једина земља која, на неки начин, заобилази санкције према Русији, на којима инсистирају у Европској унији.

Премијер Мађарске Виктор Орбан свакоко је је најгласнији заговорник да покушаји Запада да ослаби Русију нису успели, упркос великом броју санкција које су уведене против Москве.

"Тренутно је против Русије на снази 11.000 санкција, али покушаји да се Руси ослабе нису крунисани успехом. Напротив, жестока инфлација и дефицит енергије, изазвани санкцијама, могли би да баце Европу на колена", рекао је Орбан, пренела је агенција "МТИ".

Претходно је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио да Мађарска не жели да разговара о било каквим санкцијама против Русије које се тичу испорука нафте и гаса. По речима Сијарта, "пошто није могуће да се природни гас транспортује у возу или у руксаку", Европа неће моћи да се ослободи зависности од руских енергената.

image