Свет

"Хил": Бајденова администрација одбија сарадњу у истрази о повлачењу из Авганистана

Америчко повлачење из Авганистана довело је, између осталог, до повратка талибана на власт у тој земљи
"Хил": Бајденова администрација одбија сарадњу у истрази о повлачењу из Авганистанаwww.globallookpress.com © Planet Pix via ZUMA Press Wire

Агенција која истражује повлачење америчких трупа из Авганистана обавестила је Конгрес да се поново суочава са опструкцијом истраге, упозоривши да је УСАИД (Агенција САД за међународни развој) "обуставила сваку сарадњу", пише "Хил".

Џон Сопко, специјални генерални инспектор САД за обнову Авганистана (СИГАР), и у јуну је обавестио законодавце у бројним конгресним комитетима да различите агенције опструишу истрагу о повлачењу трупа у августу 2021. године. 

Након што је специјални инспектор изашао у јавност са овим оптужбама, УСАИД и Стејт департмент су "у велико мери" одбили да одговоре на захтеве агенције, што је знак континуираног отпора истрази СИГАР-а, показује имејл у који је "Хил" имао увид.

"Администрација наставља са ограниченом сарадњом у малом броју области, док је УСАИД прекинуо сваку сарадњу", саопштио је Роберт Лоренс из агенције која ради за Конгрес.

Иначе, СИГАР је и пре повлачења америчке војске из Авганистана надгледао велики број агенција које су имале удела у том рату. Међутим, последњих месеци, агенција се жали да такве сарадње више нема.

"У два наврата сте нас обавестили да Бајденова администрација омета ваш рад тако што не пружа потребне информације. То је неприхватљиво", написали су канцеларији инспектора републиканци Џејмс Комер и Глен Гротман.

"Историјски гледано, држава и УСАИД поштовале су мисију СИГАР-а. Међутим, од неуспешног повлачења Бајденове администрације из Авганистана, које је очајнички потребано испитати, држава и УСАИД ускратили су путовања, опструирали, истрагу па чак и довели у питање надлежности СИГАР-а", наводи се у писму двојице представника Републиканске партије.

Инспектор Сопко је у јуну истакао да "посебно изненађује" одбијање администрације у Вашинтону и УСАИД-а да сарађују.

"После више од деценије сарадње са мојом канцеларијом, агенције сада одбијају да пруже информације и помоћ које су потребне", написао је Сопко у јуну.

До најновијег сукоба долази у тренутку када се Канцеларија специјалног генералног инспектора САД за обнову Авганистана спрема да објави тромесечни извештај у ком се, између осталог, наводе детаљи о потезима САД након повлачења.

Из УСАИД-а су одбили да одговоре на питања о различитим врстама хуманитарне помоћи, укључујући и питање на који начин проверавају да помоћ не доспе у руке талибана. 

Са друге стране, из Стејт департмента одбацују тврдње СИГАР-а и наводе да је министарство спољних послова дало одговоре на питања агенције.

До неславног повлачења америчких трупа из Авганистана дошло је у августу 2021. године, приликом чега је у опасност доведен велики број Американаца, али и Авганистанаца који су сарађивали са невладиним организацијама из САД.

Ендрју Воткинс из Међународне кризне групе тада је објаснио да је повлачење из Авганистана закаснело признање немогућности да Америка оствари своје циљеве.

"Ма колико САД и њихови партнери настојали да говоре о успесима у Авганистану и прикажу их свету, ако су они у тако дугом периоду неодрживи, упркос америчком присуству, онда нисам сигуран да се о њима може говорити као о успесима”, рекао је Воткинс и истакао да је још 2009. године постало јасно да Америка не може да добије рат у Авганистану.

Америчко повлачење, између осталог, довело је и до поновног повратка талибана на власт у Авганистану. И поред тога што су у првим данима владавине обећали да Авганистанкама овог пута неће ускраћивати право на рад и образовање, врло брзо је дошло до промене курса и враћања на претходну политику.

image