Магазин

Ослободите се вишка ствари из ормара

Када је у питању вишак одеће у наши ормарима, може нам бити тешко да се одлучимо чега да се одрекнемо а шта да задржимо. „Предивне је боје... некад сам баш волела да носим ту хаљину...то ће опет да се носи...“ Да ли је и ово ваш изговор за чување ствари које годинама стоје у ормару? Искористите лепо време у наредним данима да избаците сав вишак који вам није потребан.
Ослободите се вишка ствари из ормара© Annie Spratt

Ормари су нам већином натрпани гардеробом и аксесоарима што отежава свакодневну претрагу. Дуже се приремамо за обавезе ујутру јер нам треба више времена да пронађемо одређене одевне комаде, или да размрсимо накит  а често не знамо где смо ставили омиљене ципеле.

Сређивање ормара не само да нам штеди време, већ нам штеди и новац. Неретко купујемо јер не можемо да пронађемо ствари које већ имамо. Ако преуредите своју гардеробу, моћи ћете да видите шта тачно имате, тако да нећете куповати дупликате. А велика је вероватноћа да ћете, сређујући ормар, пронаћи одећу на коју сте потпуно заборавили.

А шта све можемо наћи у ормару пре сређивања?

Скупа хаљина -  „то сам скупо платио/ла“, често је изговор да нешто не поклонимо или једноставно бацимо. У ормару нам стоје скупе ствари које смо дуго гледали, купили и нисмо били у прилици да носимо, а у међувремену се једноставно тренд променио. 

Хаљина за "кад смршам" - „Ова хаљина је супер, само да скинем једно 5 кг и опет ће ми стајати одлично“, заправо, велика је вероватноћа да, или неће тих 5 кг тако лако отићи, или ће, као и у претходном случају, једноставно изаћи из моде. 

Мајице за чишћење - „У овој мајици чистим, а ова ми је за кречење“.

Потпуно је у реду имати ствари за рад по кући, али ако ово изговоримо за више од 2 ствари, требало би да се запитамо да ли је наш ормар радионица. 

Изношене ствари  -  све поцепане, развучене ствари, као и рекламне, гратис мајице које смо добили на некој промоцији, су за бацање. 

За кројача - уколико се „гомила за преправке“ никако не смањује, већ напротив повећава, или их однесите коначно код професионалних кројача или баците.   

Ствари за чување - чување „уникатних делова гардеробе“ је нешто што су нас још баке училе, али су баке имале свега пар хаљина, па та једна за чување и није заузимала пуно места у ормару. Проблем настаје када их има неколико. Одлучите се за једну или две, које су лепо очуване и вредне, за које желите да неко наследи. 

Уколико и даље имате неке недоумице, пробајте да, пре него што почнете да сређујете ормар, одговорите искрено на следећа питања:

  • Да ли сте овај комад гардеробе носили претходне 2 године?
  • Да ли бисте га поново купили?
  • Ако је поцепано, рашивено или оштећено, да ли вреди поправити га?
  • Да ли бисте овај комад гардеробе понели са собом, ако бисте морали одмах да се селите?

По неким веровањима, каже се да бацањем старог, привлачимо ново у живот. Какав диван начин да дочекамо зиму!

 

 

 

image