Србија и Балкан

Графити у Косовској Митровици: "Од 21. новембра отпор на сваком кораку!"

Графити су се појавили седам дана уочи најављеног почетка кажњавања Срба који на својим возилима имају таблице са ознакама "КМ", "ПР" и других градова на КиМ
Графити у Косовској Митровици: "Од 21. новембра отпор на сваком кораку!"© Зоран Шапоњић

"Од 21. 11. 2022. обавеза је сваког, отпор на сваком кораку. Бригада Север".

Графити са овом поруком осванули су јутрос на зградама, бетонским зидовима, на коловозу у главној улици у северном делу Косовске Митровице. Графита има и на главном шеталишту, на само неколико десетина метара од главног моста на Ибру који раздваја српски и албански део града.

Графити су се појавили само седам дана уочи 21. новембра када би, уредбом власти у Приштини, требало да почне кажњавање возача који на својим возилима имају таблице са КМ, ПР и ознакама других градова на Косову и Метохији.

То би требало да буде друга фаза спровођења одлуке приштинских власти о пререгистрацији, прва је почела почетком месеца од када полиција издаје опомене возачима аутомобила са овим таблицама и до сада је издато неколико стотина таквих опомена.

У међувремену Срби са севера повукли су се из косовских институција, међу првима полицајци припадници тзв. Косовске полицијске службе, затим и судије, тужиоци, цариници.

Протеклих дана на путевима на северу Космета могли су се видети патролни аутомобили тзв. Косовске полиције, али полицајци нису излазили из возила и контролисали возаче ни изрицали опомене.

image