Србија и Балкан

РТ Балкан на Јарињу: Српски цариници вратили униформе и предали оставке

"То смо урадили из моралних разлога, желимо да у овом тренутку као и увек будемо уз свој народ"
РТ Балкан на Јарињу: Српски цариници вратили униформе и предали оставке© Фото: Зоран Шапоњић

Срби са севера Косова и Метохије, досадашњи радници Царинске службе Косова, поднели су јутрос оставке на радна места и на административном прелазу Јариње колегама Албанцима вратили униформе.

Њих једанаесторо на Јариње дошли су око 10 сати, шефу смене на прелазу предали су појединачно руком писане оставке, а затим су раздужили и царинске униформе.


"Сви ми данас смо предали оставке, вратили униформе, а то смо урадили из моралних разлога, једноставно, желимо да у овом тренутку као и увек будемо уз свој народ", рекли су нам цариници јуче на Јарињу пошто су предали оставке.


Кажу, ово им је за последњих 15-так година други пут да остају без посла, али, избора није било, желе и овако, на миран и демократски начин, да протестују због потеза Приштине.


Дан раније оставке на радна места поднели су административни радници запослени у различитим институцијама Приштине на северу Косова. Укупно око 400 људи. Претходних дана институције Приштине на северу напустило је и 578 полицајаца, Срба са севера КиМ, а у исто време радна места напустили су и судије и тужиоци.

Оставке су поднели и председници општина у косовском систему, посланици у Скупштини Косова, Горан Ракић, министар у тзв. Влади Косова.

Стање на северу Косова и Метохије и данас је непромењено у односу на претходне дане. У Северној Митровици и другим центрима у овом подручју на улицама нема патрола косовске полиције. Једино магистралним путевима повремено прође неко патролно возило али полицајци не излазе из аутомобила и не контролишу саобраћај.

Путем од Лепосавића према Митровици јуче пре подне прошла је и једна колона у којој је било пет или шест оклопних возила РОСУ.

На путевима се могу видети и патролна возила ЕУЛЕКС-а а из ЕУ током ноћи је потврђено да је седам земаља ЕУ изразило спремност да на Косово пошаљу полицијске снаге које би патролирале овим подручјем.

image
VV inauguration
banner