Србија и Балкан

Лингвисти траже већи број часова српског језика у школама и посебан предмет на факултетима

Матерњи језик у Србији је запуштен, потиснут и осиромашен, оцена је професора
Лингвисти траже већи број часова српског језика у школама и посебан предмет на факултетима© Unsplash

Лингвисти и борци за унапређење српског језика траже повећање фонда часова у школама и давање повлашћеног статуса српском језику међу школским предметима у Србији, пишу "Вечерње новости".

Они наводе да је испуњен предуслов за нову фазу борбе за српски језик, с обзиром на то да је формирана нова Влада Србије.

"Влада је формирана, министар је изабран, па су се стекли услови да опет кренемо у акцију, а да би она дала резултат, потребна нам је сарадња и подршка свих образованих институција и институција културе", каже професор Славко Петковић.

Он додаје да ће Друштво за српки језик и књижевност до краја године обновити иницијативу за повећање фонда часова у школама и обезбеђивање натпредметног статуса српском језику.

"Скрајнутост српског језика у школству и површан однос који према овом предмету показује образовни систем, међу разлозима су што нам је матерњи језик запуштен, потиснуст и осиромашен", истичу "Новости".

Стручњаци указују на проблем недовољног изучавања српског језика у основним и средњим школама, док га на факултетима уопште и нема, осим на националним катедрама филолошких факултета.

Професор Петаковић сматра да би и ту праксу требало променити, те да на факултете треба увести, било као обавезан или као изборни, предмет који би био посвећен језичкој култури. Он наглашава да је то нарочито важно за катедре на којима се студирају страни језици јер преводиоци морају да знају свој и страни језик у једнакој мери.

У поређењу са образовним системима у Европи, али и у ваневропским државама, Србија је на поражавајуће ниском месту када је реч о заступљености националног језика у фонду часова, наводи лист.

Наиме, ђаци петог разреда у Србији имају пет часова српског језика, у шестом, седмом и осмом по четири, док у гимназији имају три до четири часа недељно. Најтежа ситуација је у средњим стручним школама где ученици имају два или три часа недељно.

Примера ради, ученици у Француској имају 12, у Немачкој, Јапану и Шведској по девет часова, колико деца имају и у Русији где матерњи језик има натпредметни статус.

На првој Интеркатедарској србистичкој конференцији одржаној у јуну, донета је и Декларација о неопходном повећању беоја часова српског језика и књижевности и Декларација о статусу српског језика, на несрбистичким катедрама и ненаставничким факултетима.

"Тражимо да се најпре повећа број часова у основној и средњој школи, на најмање седам часова у млађим разредима, на шест часова у старијим разредима, на пет часова у гимназијама и на три, четири часа у средњим стручним школама" наводи се у декларацији.

image