Свет

”Гардијан”: 90 одсто школа у Енглеској остаће без новца

Из школа поручују да ће следеће академске године бити у дефициту, чак и без резова које планира Џереми Хант
”Гардијан”: 90 одсто школа у Енглеској остаће без новца© Unsplash

Девет од 10 школа у Енглеској остаће без новца до следеће школске године, због огромног оптерећења услед увећаних рачуна за енергију, пише британски ”Гардијан”. 

Подаци Националне асоцијације наставника показују да 50% руководилаца сматра да ће њихова школа бити у дефициту ове године, а скоро сви очекују да ће до септембра следеће године бити у минусу, када им понестану резерве.

Ове прогнозе долазе након што је министар финансија Џереми Хант јасно ставио до знања да ће се од свих ресора, укључујући и образовање, очекивати да направе резове као део владиног плана за смањење дуга, који ће бити објављен 31. октобра.

Ипак, наставници упозоравају да ће даље смањење потрошње оптеретити многе школе више него што могу да издрже. 

"То ће значити смањење броја часова наставе, помоћника у настави и наставника", оцењује Пол Вајтман, генерални секретар асоцијације.

Стив Чок, чија фонд Оасис води 52 школе у Енглеској, поручио је: "Овим темпом, за мање од три године бићемо у банкроту. Нико неће моћи дуго да настави ослањајући се на своје резерве. Трошкови струје и гаса за наше школе порасли су са 26 на 89 хиљада фунти годишње." 

Фонд мора да пронађе и додатних 4,5 милиона фунти за повећање плата наставницима, што је најављено овог лета након што су дефинисани школски буџети. Повећање од 5 одсто, које је за већину наставника и даље значајно испод инфлације, ипак се сматра кључним, али доводи школе у ​​неповољан положај, јер немају средстава. 

Чок каже да је "апсолутно фрустриран" што влада планира даље резове.

"Свакој влади која занемарује добробит и образовање своје деце било би боље да штеди за будуће рачуне за ментално здравље, као и да улаже у правосуђе", додао је он.

Гери Ретклиф, извршни директор Галакси фонда, који води три основне школе у ​​Дартфорду, у Кенту, упозорио је да прети "веома озбиљна криза финансирања."

Ретклифов фонд сада троши више за подршку у очувању менталног здравља како деце, тако и запослених који се боре да изађу на крај са великим трошковима живота. 

"Долазе нам породице којима никада раније није била потребна подршка", каже Ретклиф и додаје да је "за једног оца врло понижавајуће да ради колико год може, али да ипак мора да уђе у школу и тражи помоћ."

Леора Крудас, извршна директорка Конфедерације школских фондова, рекла је да је ова година била неизвесна, али да следећа изгледа заиста тешко: „Многи фондови морају да користе неке или чак све своје резерве. Али резерве се могу потрошити само једном. Влада мора хитно да интервенише. Државно образовање мора бити адекватно финансирано од стране државе.”

image
VV inauguration
banner