Свет

Украјинска хистерија се наставља: Руски језик избачен из кијевских школа

Званичник Кијева је рекао да jезик битан, а да је током рата то питање националне безбедности
Украјинска хистерија се наставља: Руски језик избачен из кијевских школа© Alexey Furman / Stringer

Посланици Кијевског градског већа одлучили су да у потпуности искључе руски језик из наставних планова и програма вртића и средњих школа у овом граду.

"У престоници ће руски језик бити потпуно искључен из наставних планова и програма комуналних установа предшколског и општег средњег образовања. Предлогом одлуке предвиђено је спровођење организационо-правних радњи у циљу транзиције група и одељења са руског на државни језик", наводи се у поруци на сајту савета.

Заменик градског већа, председник сталне комисије за образовање и науку, породицу, омладину и спорт Вадим Василчук, у контексту сукоба са Русијом, рекао је да је jезик битан, а да је током рата то питање националне безбедности.

"Руски лидери су у више наврата изјављивали да 'Русија иде дотле докле се руски језик говори'. С тим у вези, посланици Кијевског градског већа донео је одлуку којом ће се избећи ескалација напетости у друштву и ојачати заштита образовног простора Кијева од хибридних утицаја државе агресора. Језик је битан, а у време рата то је питање националне безбедности", рекао је Василчук и напоменуо да је сада неприкладно и погрешно проучавати руски језик.

Како је изјавио секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексeј Данилов, руски језик би требало да "потпуно нестане" у земљи. Идеју да је потребно постићи разумевање са Украјинцима који говоре руски он је назвао веома опасном за државу и истакао да је обавезно познавање енглеског језика.

Последњих година у Украјини је масовно забрањена употреба руског језика, власти су то урадиле на законодавном нивоу. 

Службени језик у Украјини је украјински. Истовремено, устав гарантује слободан развој, употребу и заштиту руског и других језика националних мањина. Влада је 2019. године усвојила закон "О обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног језика". Документ предвиђа постепени прелазак искључиво на украјински језик у скоро свим сферама живота.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да "украјинске власти дуги низ година воде политику агресивне дерусификације". Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да "Кијев, усвајањем дискриминаторних закона против руског језика, намерно сеје раздор међу својим грађанима". 

image