Свет

Подела на самиту Г20 због Русије

Иако је јасно да ће већина чланица осудити руску специјалну војну операцију у Украјини, из нацрта декларације види се да то можда неће урадити све државе које припадају Г20
Подела на самиту Г20 због РусијеNone © AP Photo/Dita Alangkara, Pool

Декларација "којом се осуђује руска инвазија на Украјину" коју су саставиле Сједињене Америчке Државе и њихови савезници поделила је лидере на самиту Групе 20 (Г20) на Балију.

"Већина чланица оштро је осудила рат у Украјини и нагласила да он изазива огромну патњу људи, али и погоршава постојеће крхкости глобалне економије", наводи се у нацрту декларације од 16 страница у коју је Ројтерс имао увид.

У декларацији, која би тек требало да буде усвојена, пише и да је "било и других ставова, различитих процена ситуације и санкција".

Иако је јасно да ће већина чланица осудити руску специјалну војну операцију у Украјини, из нацрта декларације види се да то можда неће урадити све државе које припадају Г20.

Сукоб Русије и Украјине засенио је сусрет лидера Г20, а индонежански званичници позвали су на јединство у решавању глобалних економских проблема.

Кина против искључења Русије

Министар спољних послова Кине Ванг Ји осврнуо се данас на позив Украјине да се Русија искључи из Г20, рекавши да се Пекинг противи таквим акцијама. Он је изјавио да Кина подржава улогу Русије у оквиру Г20 и других међународних организација.

"Нико не може да одузме право Русији да учествује у мултилатералним форматима", поручио је кинески министар.

image