Свет

"Њујорк тајмс": Висока цена блокирања пубертета трансродне деце

Лекови који им се прописују негативно утичу на развој костију, мозга и других делова тела код младих, упозорава амерички лист
"Њујорк тајмс": Висока цена блокирања пубертета трансродне децеGetty © Spencer Platt / Staff

Полемикa око лечења трансродних младих у Европи и САД не јењава, и све је више држава које уводе ограничења на коришћење недовољно испитаних лекова и терапија попут контроверзних блокатора пубертета.

Амерички "Њујорк тајмс" је спровео темељну анализу овог проблема и дошао до забрињавајућих резултата о којима се до сада мало говорило.

Једанаестогодишња Ема Баскес, пише "Њујорк тајмс", представљала се као девојчица од детињства. Када се забринула због тога што улази у "мушки пубертет", педијатар из Феникса је саветовао да "узмите лек како би га зауставила".

Женско тело тринаестогодишње Џејси Чавире је почело да сазрева, што јој је стварало нелагодност и она је тада почела је да верује да је дечак.

Користите лек, препоручио је њен ендокринолог у Јужној Калифорнији, и пубертет ће бити суспендован.

Једанаестогодишњакиња из Њујорка је пала у депресију и изразила је жељу да више не буде девојчица. Терапеут је породици рекао да је лек најбоља опција за тинејџере, а локални лекар се сложио.

"Представио нам је блокаторе пубертета као завој који би зауставио крварење", присетила се мајка савета терапеута.

Број деце и адолесцената који се идентификују као трансродни расте, пише "Њујорк тајмс", а лекови познати као блокатори пубертета су "прва линија одбране за најмлађе који овим поводом траже медицинску помоћ".

Употреба ових лекова се најчешће представља као безбедан начин да се успори израстање у тело које дете осећа као погрешно, али и могућност да се купи време до евентуалне потпуне медицинске транзиције, пише амерички лист.

Привремено олакшање, али по цену дететовог здравља

Адолесценти који се идентификују као трансродни пате од несразмерно високе стопе депресије и других менталних проблема, а неке студије показују да су ови лекови ублажили тзв. родну дисфорију (узнемиреност због неусклађености њиховог биолошког пола и родног идентитета) код појединих пацијената.

Ипак, опсежно истраживање "Њујорк тајмса" показује да међу медицинским радницима расте забринутост због последица коришћења блокатора пубертета.

Процењује се да се само у САД преко 300.000 тинејџера узраста од 13 до 17 година изјашњава као трансродно, а број деце и младих са овим проблемом расте и у Европи.

Холандски лекари су први пут понудили блокаторе пубертета трансродним адолесцентима пре три деценије. Од тада, пракса се проширила на друге земље, са различитим протоколима, малим бројем истраживања последица и без званичног одобрења држава за овакву употребу лекова.

Ипак, како пише "Њујорк тајмс" позивајући се на научне радове и интервјуе са више од 50 лекара и академских стручњака, докази о потенцијалној штетности блокатора пубертета постоје.

Наиме, ови лекови сузбијају естроген и тестостерон, хормоне који помажу развој репродуктивног система, али такође негативно утичу на кости, мозак и друге делове тела.

Током пубертета расте коштана маса, а када адолесценти користе хормонске блокаторе, густина костију значајно опада, показује анализа "Њујорк тајмса".

Истраживања показују да иако многи лекари сматрају да ће млади трансродни пацијенти надокнадити тај губитак када престану да узимају блокаторе пубертета, две студије из анализе које су пратиле снагу костију деце и адолесцената који су користили ове лекове, откриле су да се кости многе деце не опорављају у потпуности и да они након терапије у овом погледу осетно заостају за својим вршњацима.

"Цена коришћења ових лекова ће се тек показати, а вероватно ће се одразити и као дефицит у скелетној маси", рекао је др Сандип Косла који води лабораторију за истраживање костију на клиници "Мејо".

Многи лекари у САД и Европи пацијентима блокаторе пубертета приписују када напуне само 8 година, наводи "Њујорк тајмс", а то би могло довести до "избора који мењају живот пре него што пацијенти сазнају ко су они заиста".

"Питање је да ли блокатори пубертета заиста дају драгоцено време деци и младима да размотре своје могућности и да ли их изводе на пут лечења", сматра др Хилари Кас.

На њену препоруку, Национална здравствена служба Енглеске је прошлог месеца предложила ограничавање употребе лекова за трансродне младе.

Шведска и Финска су такође недавно увеле ограничења на лечење младих трансродних пацијената, не само због здравствених ризика које носи употреба блокатора хормона, већ и због наглог пораста броја деце и тинејџера са психијатријским проблемима који се идентификују као трансродни.

Како пише амерички лист, у САД републикански гувернери и законодавци у више од десет држава покушавају да ограниче или чак криминализују ове третмане. Са друге стране, Бајденова администрација тзв. трансродну медицину назива грађанским правом.

Последице и даље нису испитане

У 2015. години, четири истакнуте америчке клинике за родну равноправност добиле су 7 милиона долара за испитивање ефеката блокатора и хормонских третмана.

Објашњавајући своју студију, истраживачи су нагласили да САД нису дале никакве податке о утицају или безбедности блокатора, посебно међу трансродним пацијентима млађим од 12 година. Седам година касније, они тек треба да објаве резултате свог рада, али наводе да ће налази "ускоро стићи".

Три године након што је почела да узима лек, Ема Баскес верује да је на правом путу.

Џејси Чавира која сада има 22 године одлучила је да медицински третман није за њу и одлучила је да задржи свој "иницијални женски идентитет".

Једанаестогодишњакиња из Њујорка је имала толико значајан губитак у густини костију након више од две године на блокаторима да су родитељи престали да користе лекове.

"Ушли смо у ово јер смо желели да помогнемо, а сада нас брину дугорочни ефекти", рекла је мајка.

До тренутка када је Ема Баскес почела да узима блокаторе 2019. године, више медицинских група је одобрило њихову употребу за лечење тзв. родне дисфорије.

Међу њима су били и Америчка академија за педијатрију и Међународно ендокрино друштво, које је 2017. ограничено истраживање о ефектима лекова на трансродне младе означило као "нискоквалитетно".

Једанаестогодишњакиња из Њујорка, пише амерички лист, ушла је у пубертет, кренула у нову школу и осећала се све лошије.

Одбијала је да се купа и иде на часове и по први пут је изразила жељу да више нема тело девојчице.

Када су родитељи 2018. године пристали на блокаду пубертета, надали су се да ће лек донети емоционалну стабилност и време за разматрање наредних корака.

Прве две године су биле обећавајуће, а пацијенткиња, тада тинејџерка, поред блокатора пубертета пила је и антидепресиве.

Ипак, на почетку треће године је откривено да је густина костију тинејџерке током лечења опала за алармантних 15 процената.  

Доктор је тада препоручио да млада пацијенткиња почне да узима тестостерон, али су родитељи изгубили веру у лекарски савет.

"Била сам бесна. Мислила сам да смо направили непоправљив проблем", присећа се мајка.

Штета настала употребом блокатора ће вероватно бити евидентна тек деценијама касније, наводе стручњаци за "Њујорк тајмс", када се некадашњи корисници буду сусрели са преломима костију.

За децу која већ имају слабе кости, ипак, опасности би могле бити непосредније.

Трансродни адолесцент у Шведској који је узимао лекове од 11 до 14 година без скенирања костију до последње године лечења развио је остеопорозу, а кичма му је неповратно оштећена.

"Пацијент сада пати од сталног бола у леђима", наводи се у медицинској документацији која деформитете описује као "трајни инвалидитет узрокован блокаторима пубертета", упозорава "Њујорк тајмс".

image