Свет

Како се рачунају полови: Феминисткиње против трансродних

Бура око рода настала је пошто је шкотска влада рачуна да су транс жене - женског пола
Како се рачунају полови: Феминисткиње против трансроднихwww.globallookpress.com © May James

Шкотске феминисткиње тужиле су владу Николе Старџон за "биолошко порицање" и покренуле судски поступак захтевајући пресуду којом би се забранила правна промена пола трансродних особа, пише "Дејли телеграф".

У случају који ће поставити правни преседан у читавој Великој Британији, организација "За жене Шкотске" покушава да обори одлуку министара из Шкотске националне партије премијерке Старџон у којој наводи да трансродне особе које имају потврду о признању рода треба да се рачунају као женски чланови јавних тела која се формирају у складу са родним квотама.

Пресуда ће имати далеко шире импликације од самог домена "Холируд закона о једнакости" усвојеног 2018, пошто ће допринети утврђивању како се "Закон о признавању рода" из 2004, којим је први пут у Уједињеном Краљевству особама омогућено правно признавање њиховог родног статуса" уклапа са "Законом о једнакости" из 2010.

"За жене Шкотске" тврди да је пол једне особе непроменљив и да, без обзира на то да ли једна трансродна особа има потврду о признању рода, према закону Уједињеног Краљевства морају се разликовати од биолошких припадника њиховог "стеченог рода".

Током судског процеса, правни заступник феминистичке организације Ејдан Онил рекао је да потврда о признању рода може да промени нечији пол, исто колико и влада може да донесе уредбу којом би укинула закон о гравитацији.

Он је владу и Комисију за равноправност и људска права оптужио да су ”измислили концепт легалног рода” и навео да би прихватање потврде о признању рода отворило ”зечју рупу Алисе у земљи чуда”.

”У овом случају се не ради о биолошком детерминизму, већ о биолошком порицању”, поручио је Онил и осврнуо се на коментар Комисије за равноправност да суверени парламент може да ради шта год жели, рекавши да парламент ипак не може да мења ствари у реалном свету, поготово када је реч о физичким, природним и биолошким чињеницама.

Најновије поглавље у саги о реформама рода

Раније ове године, суд је подржао организацију ”За жене Шкотске” када је пресудио да су министри владајуће партије прекорачили своја овлашћења ”редефинисањем” термина жена како би све трансродне жене укључили у квоту на радном месту.

Иначе, потврда о признању рода омогућава онима који је поседују да добију нови извод из матичне књиге рођених.

У закону из 2004. године наводи се да носиоцима потврде треба да буде правно призната промена пола, међутим законом из 2010. године трансродне и биолошке жене третирају се као две различите групе. 

Из феминистичке организације наводе да шкотске власти нису испоштовале пресуду суда и аргументе владе оценили су као ”апсурдне”.

Са друге стране, заступница министара Рут Крафорд затражила је да се тужба одбаци, рекавши да влада неће радити против закона.

Судски поступак се наставља у четвртак.

image