Свет

Маск одбио сарадњу са власником пропале крипто берзе FTX

Милијардер и однедавни власник "Твитера" Илон Маск открио је да је оснивач крипто берзе FTX понудио да инвестира три милијарде долара у "Твитер"
Маск одбио сарадњу са власником пропале крипто берзе FTXwww.globallookpress.com © Muhammad Ata/Keystone Press Agency

Крах криптио берзе Сема Банкмана-Фрида FTX изазвао је озбиљне проблеме на тржишту дигиталних валута, а по свему судећи прети да прерасте и у политички скандал.

Банкман-Фрид је у петак поднео оставку на место генералног директора FTX након што је компанија поднела захтев за банкрот. Убрзо потом су се појавили извештаји да је други највећи донатор Демократске странке искористио своју берзу за прање новца демократа, и то преко донација Украјини, што је изазвало потрес на друштвеним мрежама.

Огласио се и Маск који је поручио да никада није веровао Банкман-Фриду, бившем брокеру са Волстрита и да је одбио да сарађује са њим.

Како преноси "Јаху фајнен", Банкман-Фрид се обратио Маску у марту преко посредника и поручио му да је заинтересован да инвестира у Маскову понуду за "Твитер".

Масков банкар који се бавио преговорима о куповини "Твитера", Мајкл Грајмс из финансијске институције "Морган Стенли" рекао је Маску да је Банкман-Фрид нудио "најмање три милијарде долара" да помогне оснивачу "Тесле" да купи друштвену мрежу, као и да је желео да са њим разговара о "интеграцији блокчејна у друштвене мреже".

Маск није био уверен да Банкман-Фрид има три милијарде долара ликвидних средстава, а како се цела преписка Маска и његових адвоката појавила у медијима у септембру, друштвене мреже су је сада поново извукле на светлост дана. Маск је потврдио преписку поручивши да је Банкман-Фрид активирао његов "детектор глупости" због чега је био сигуран да оснивач FTX нема три милијарде долара.

Банкман-Фрид је исто тако био заинтересован за отварање блокчејн верзије Твитера, што Маск није прихвтио поручивши му да "блокчејн Твитер није могућ". "Блокчејн" је систем чувања информација који је веома тешко или немогуће променити, хаковати или преварити. Служи као "црна књижица" трансакција и веома је популаран на крипто тржишту.

Пропаст FTX берзе изазвала је хаос на тржишту крипто валута и покренула глобалну истрагу, а власти упозоравају да  би у њеном стечајном поступку могло бити милион поверилаца.

image