Свет

Балтичке земље и Украјина траже активацију Члана 5 НАТО после експлозија у Пољској

НАТО поручио да ће њихова реакција зависити од тога чија је ракета завршила преко границе. Варшава повећала војну готовост појединих јединица
Балтичке земље и Украјина траже активацију Члана 5 НАТО после експлозија у Пољскојwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Званичници балтичких држава окривили су Русију за експлозије у Пољској и позвали Варшаву да се позове на Члан 5 Повеље НАТО-а, у којем се наводи да је напад на једну земљу чланицу напад на све.

У међувремену, украјински председник Владимир Зеленски оптужио је Русију за "тероризам" и рекао да НАТО треба да "делује" против овог "напада на колективну безбедност".

Реакција НАТО-а на инцидент са ракетама које су наводно прешле у Пољску у близини границе са Украјином зависиће од тога ко их је испалио, рекао је за ТАСС дипломатски извор у мисији једне европске земље у Бриселу.

"Реакција НАТО-а на инцидент зависиће од изјава Пољске о томе коме су те ракете припадале, да ли су у питању руски пројектили или украјинска ПВО", рекао је извор.

Исти извор је рекао и да Брисел очекује да ће Пољска затражити безбедносне консултације са НАТО, након извештаја да су две ракете прешле у Пољску близу украјинске границе.

"У ситуацији када муниција из суседне зоне сукоба случајно погоди територију земље НАТО-а, савезник се обраћа НАТО-у са захтевом да сазове хитан састанак Северноатлантског савета у складу са чланом 4 Вашингтонског споразума, који предвиђа консултације. у случају претње безбедности неке државе алијансе. Слична ситуација се догодила 2012. године, када је Турска затражила хитне консултације НАТО-а након што је њена територија била под гранатирањем са сиријске територије и повређено 13 цивила", рекао је извор за ТАСС.

Русија је одбацила оптужбе да су њени пројектили завршили у близини пољске границе са Украјином. Руско министарство одбране саопштило је да су извештаји о наводном паду "руских" ракета "намерна провокација у циљу ескалације" сукоба.

Фрагменти ракета, чије фотографије су пољски медији објавили, "немају никакве везе са руским оружјем", наводи министарство и додаје да Русија није вршила никакве ударе на подручје дуж границе Украјине са Пољском.

Према тврдњама војних стручњака, у питању су фрагменти пројектила совјетског система С-300 који користи украјинска војска.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки сазвао је хитан састанак владиног одбора за националну безбедност и одбрану због извештаја да су у експлозији у близини границе са Украјином страдале две особе, док је портпарол пољске владе Пјотр Милер позвао медије и јавност да "не објављују непотврђене информације".

Са друге стране Асошијејтед прес је пренео, позивајући се на неименованог, вишег америчког обавештајног званичника, да су руски пројектили прешли у Пољску и убили две особе. Милер није коментарисао овај ни друге сличне извештаје, само је инцидент назвао "кризном ситуацијом".

Влада Пољске саопштила је да је повећана борбена способност неких војних јединица, као и да је председник Анджеј Дуда разговарао са генералним секретаром НАТО о активирању Члана 4 Повеље НАТО.

Генерални секретр НАТО Јенс Столтенберг истакао је да је "важно да се утврде све чињенице" инцидента на пољско-украјинској граници.

"Данас је дошло до експлозије, која је довела до смрти двојице држављана Пољске. Службе истражују шта се догодило", рекао је портпол владе.

"У вези са насталом ситуацијом уведене су процедуре које су предвиђене у таквој ситуацији, управо је одлучено да се повећа борбена готовост појединих војних јединица на територији Пољске и повећа борбена готовост неких јединица других структура власти на територији наше земље“, рекао је Милер.

Пентагон је, пак, саопштио да не може да потврди извештаје да су руски пројектили прешли у Пољску близу границе са Украјином.

"Свесни смо извештаја у којима се наводи да су две руске ракете погодиле локацију унутар Пољске близу границе са Украјином. Могу вам рећи да тренутно немамо никакве информације које би потврдиле те извештаје и да то даље испитујемо", рекао је портпарол Пентагона, генерал Патрик Рајдер.

Пентагон је поручио и да је изузетно важно да ли је пад ракета била случајна или намерна акција.

Из Стејт департмента су поручили да је за САД важно да утврде све околности инцидента, док је из Беле куће наведено да су упознати са извештајима о експлозијама у Пољској и да раде са Вашравом на прикупљању више информација.

image