Свет

Макрон: Аустралија провоцира нуклеарни сукоб са Кином

Одлука Скота Морисона да се повуче из споразума о подморницама са Паризом и приступи АУКУС-у могла би да испровоцира Пекинг, рекао је француски председник
Макрон: Аустралија провоцира нуклеарни сукоб са КиномNone © Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara,Pool

Француски председник Емануел Макрон оптужио је некадашњег аустралијског премијера Скота Морисона да провоцира нуклеарну конфронтацију са Кином, пренела је турска агенција Анадолија позивајући се на извештај аустралијског Еј-Би-Си њуза.

Говорећи уочи почетка самита Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) на Тајланду, Макрон је истакао да је Француска желела да помогне Аустралији у постизању "слободе и независности” договором око подморница.

"Помагали смо Аустралији да сагради подморничку флоту код куће, то је била индустријска сарадња", рекао је Макрон.

Аустралија је договором, како је истакао француски председник, обезбеђивала себи независност јер су сами могли да одржавају подморнице, а договор није значио улазак у сукоб са Кином јер се није радило о нуклеарним подморницама, додао је Макрон.

"Одлука (бившег) премијера Морисона била је супротна, значила је улазак у нуклеарну конфронтацију, у којој су постали потпуно зависни бирајући подморничку флоту коју Аустралијанци нису у могућности ни да производе ни да одржавају на домаћем терену", навео је Макрон.

Француска је и даље заинтересована да обнови подморнички споразум са Аустралијом, пренео је Макронове речи "Блумберг". Понуда да купе француске подморнице или да их заједно праве и даље је "на столу", али за сада нема назнака да је Канбера заинтересована да размотри поново овај споразум, рекао је Макрон на конференциј за медије у Банкоку.

Претходног дана француски председник састао се на маргинама самита Г20 на Балију са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом.

Дипломатски односи Француске и Аустралије захладили су прошлог септембра пошто је Аустралија одлучила да приступи АУКУС споразуму са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом како би прибавила нуклеарне подморнице. Аустралија је отказала споразум који је имала са Француском, а који је подразумевао куповину 12 подморница вредних 56 милијарди долара.

У јуну, Албанезеова влада објавила је да ће исплатити компензацију због повлачења из договора са Француском од 555 милиона долара.

Приступање АУКУС споразуму образложено је јачањем безбедности Аустралије у региону, услед забринутости због кинеске економске и војне експанзије.

Кина је критиковала приступање Аустралије АУКУС-у упозоравајући да ће то само подстаћи подизање тензија у Азијско-пацифичком региону.

image