Економија

Аустралија и САД удружене против кинеског монопола

Две земље повећавају улагања у производњу критичних минерала и ретких метала у којој је тренутни лидер Кина
Аустралија и САД удружене против кинеског монополаwww.globallookpress.com © b91/ZUMAPRESS.com

Било би "остварење сна" када би западне земље ускоро могле да прекину своје ослањање на Кину за ретке метале и критичне минерале виталне за одбрамбену, ваздухопловну и аутомобилску индустрију, сматра аустралијска министарка за ресурсе Медлин Кинг, а преноси "Блумберг".

Аустралија и САД, како се наводи, вољне су да заједно више улажу не би ли разбиле кинески монопол над међународним ланцима снабдевања.

Циљ Канбере је, како додаје министарка, да "на најбољи начин искористи природну обдареност овим ресурсима тако да можемо да обезбедимо алтернативу Кини."

Литијум и други критични минерали, укључујући кобалт, платину и ретке метале, користе се у производњи широког спектра производа који су кључни за националну безбедност и борбу против климатских промена, укључујући млазне моторе, соларне панеле и електрична возила.

У Аустралији су неке од највећих светских резерви ових ресурса и ова држава је међу њиховим највећим произвођачима на свету.

Велики део производних капацитета земље за ове сировине је у Западној Аустралији.

Генерални конзул САД у Перту Сиријана Наир не наводи Кину као мету растуће сарадње између САД и Аустралије, али каже да је постојање само једног извора било ког критичног ресурса "велики недостатак и огромна мана."

"Мислим да нико у било којој земљи не жели да глобални ланци снабдевања зависе од само једног снабдевача. То је само паметна политика" рекла је она.

Раст капацитета

Кинг је навела да је развој критичних минерала у Аустралији у центар пажње дошао након недавних догађаја међу којима је и увођење Закона о смањењу инфлације у САД.

Према том акту усвојеном у августу, Бајденова администрација ће уложити милијарде долара у јачање кључних ланаца снабдевања минералима за САД и њихове савезнике.

У јуну је аустралијска компанија "Линас ретки метали", иначе једина велика компанија осим Кине која производи и рафинише ове сировине, добила уговор од 120 милиона долара од америчког Министарства одбране за изградњу постројења за прераду у Америци.

Аустралијска лабуристичка влада левог центра не жели само да минерале ископава, већ јој је циљ и да улаже у домаћу прераду и потенцијално подстакне зелену производњу у земљи.

Давање кредита

Кинг је навела и да Аустралија, за разлику од САД не размишља о било каквом директном улагању, већ радије даје зајмове како би помогла у изградњи капацита. Уз то, аустралијска влада такође жели да "олакша међународне инвестиције" у ланце снабдевања.

Упитана да ли би аустралијски извоз литијума и других зелених минерала икада могао да замени уносне сировине од гвоздене руде и фосилних горива као што су угаљ и гас, Кинг је рекла да је то "далек пут".

"Ти производи ће неко време чинити окосницу ове економије у Аустралији. Али свет ће се трансформисати", каже Кинг.

image
VV inauguration
banner