Свет

АП: Одлука о имунитету саудијског престолонаследника је капитулација САД

Иако мишљење Стејт департмента није обавезујуће, многи су разочарани у Бајденову администрацију
АП: Одлука о имунитету саудијског престолонаследника је капитулација САДwww.globallookpress.com © ay Nietfeld

Бајденова администрација рекла је америчком суду да премијерска функција Мухамеда бин Салмана штити саудијског престолонаследника од тужбе коју је покренула вереница убијеног саудијског новинара и колумнисте "Вашингтон поста" Џамала Кашогија.

У поднеску Стејт Департмента наводи се да би "због принципа имунитета који је укорењен у међународном праву", Бин Салман као премијер би требало да "ужива имунитет од гоњења америчких судова" и то "док је на функцији".   

Наводи се и да доношење овакве одлуке не значи заузимање става о основаности саме тужбе од стране Стејт департмента, који "понавља осуду гнусног убиства Џамала Кашогија".

"Волстрит џорнал" пише да би одбацивање тужбе помогло Саудијској Арабији "да стави тачку на догађај који је нарушио добре односе престолонаследника Мухамеда и западних савезника, посебно САД". 

Капитулација САД 

Америчка војска и Саудијска Арабија дуго су сарађивале по принципу "безбедност за нафту", а одлука Бајденове администрације о имунитету може се тумачити једино као "капитулација" пред Саудијском Арабијом, наводи АП. 

И пре него је дошао на власт 2020. године, амерички председник Џозеф Бајден назвао је заливску краљевину "паријом" и обећао је да ће тако и третирати. Међутим, он је за сада "санкционисао бројне саудијске званичнике, али не и самог престолонаследника", подсећа "Волстрит џорнал". 

Због све веће економске, а нарочито енергетске кризе, амерички председник био је принуђен не само да ублажи реторику, већ и да у јулу ове године посети Ријад са молбом да Саудијска Арабија не смањује производњу сирове нафте.

Након што се Ријад оглушио о ове захтеве, Бајден је опет променио тон, па се мишљење Стејт департмента очекивало у неизвесној атмосфери нарушених односа. 

Ово ни Трамп не би урадио

Очекује се да суд размотри одлуку о имунитету  на рочишту следећег месеца. Иако је мишљење Стејт департмента правно необавезујуће, "свакако ће разбеснети све борце за људска права".

Поједини, попут Кашогијеве веренице, веровали су да ће Америка ипак ставити људска права изнад геополитике, иако је Вашингтон пропустио то да уради током последње четири године.

"Џамал је данас поново умро", написала је на Твитеру. 

Представница Кашогијеве фондације оцењује као "врло иронично" да Бајден омогућава Бин Салману да избегне одговорност, јер је Бајден тај који је обећао да ће учинити све да саудисјки престолонаследник одговара за поступке.

"Чак ни Трампова администрација није ово урадила", додала је она. 

Ријад већ дужи период води спољну политику која покушава да смањи зависност од Америке, јачањем сарадње са Кином, Русијом и другим земљама.

Питање је да ли би и Бајден толико држао до овог савезништва, да није условљен кризом на енергетском тржишту. 

Осим тога, концепт сувереног имунитета који предвиђа да су државе и њихови званичници заштићени од неких правних поступака пред домаћим судовима других држава, није само у интересу Ријада, подсећа АП. Он осигурава и то да амерички лидери заузврат не морају да брину да ће бити доведени пред стране судове и суочени са тужбама.

image