Свет

Vox Populi, Vox Dei: Маск враћа Трампа на Твитер?

Немачки ТВ канал новог власника Твитера упоредио са Гебелсом зато што жели да уведе слободу говора
Vox Populi, Vox Dei: Маск враћа Трампа на Твитер?www.globallookpress.com © www.imago-images.de

Најбогатији човек на свету и нови власник "Твитера" Илон Маск упитао је данас своје пратиоце да ли сматрају да некадашњем председнику САД треба допустити да се врати на ту друштвену мрежу.

Око 53 одсто од готово 11 милиона људи који су гласали у његовој анкети подржало је повратак некадашњег председника, док је око 47 одсто било против.

Маск је испод анкете додао и латинску половицу Vox Populi, Vox Dei, односно да је "глас народа глас Бога", алудирајући на то да би резулатат ове анкете могао да утиче на његову одлуку о евентуалном повратку Трампа на платформу која му је у великој мери помогла да победи на председничким изборима 2016. године.

Трампов налог на Твитеру трајно је суспендован у јануару 2021, након што га је ова компанија оптужила да је покушао да подстакне насиље током напада на Капитол 6. јануара те године.

Немачка телевизија упоредила Маска са Гебелсом

На Твитер налогу немачке хумористичке емисије "Хојте шоу" ("Данашња емисија"), која се емитује на државној телевизији ЗДФ, објављен је твит у ком се новог власник те друштвене мреже пореди са нацистичким министром пропаганде Јозефом Гебелсом.

"Захваљујући Илону Маску, сада на Твитеру можете да говорите шта год хоћете! Тотална слобода говора!", написали су на Твитеру представници немачке телевизије.

На фотографији која прати овај коментар налази се натпис на ком пише "Да ли желите тотални твит?", чиме се алудира на познати говор нацистичог пропагандисте из 1943. године током ког је он узвикнуо познату реченицу "Да ли желите тотални рат?"

Чак и ако на тренутак занемаримо потпуну апсурдност поређења слободе говора коју Маск жели да уведе на Твитеру са нацизмом, иронично је да овакви напади на милијардера долазе управо са телевизије чији је један од оснивача био нацистички пропагандиста.

Наиме, први директор ЗДФ-а Карл Холцамер је током Другог светског рата био пропагандиста у немачкој ратној авијацији Луфтвафеу, а како је пре десетак година пренео лист "Франкфуртер рундшау", он је први немачки репортер који је извештавао из окупираног Београда 1941. године.

Немачка је последњих година постала један од светских лидера у цензури, правдајући то "борбом против дезинформација." Зато је иронично да је посао трупа у којима је служио Холцамер био управо да намерно и плански шири дезинформације.

image