Свет

Погубљење као рођендански поклон

Американац Роберт Ферчајлд, који је патио од тешких душевних болести, погубљен је у Оклахоми на свој 63. рођендан
Погубљење као рођендански поклонGetty © Erik S. Lesser / Stringer

Американац Роберт Ферчајлд, који је 1996. године осуђен на смртну казну због убиства Адама, трогодишњег сина своје девојке, погубљен је на свој 63. рођендан у савезној држави Оклахоми у четвртак, преноси амерички портал "Бизнис инсајдер".

Непосредно пре него што му је убризгана смртоносна инјекција, Ферчајлд је изјавио: "Данас је дан за Адама, правда за Адама", пренео је АП.

"Ја сам у миру са Богом. Немојте ме жалити, зато што идем кући да се сусретнем са својим небеским оцем", додао је он.

Оклахома је последњих година постала епицентар контроверзи у вези са извршавањем погубљења смртоносном инјекцијом. Критичари, попут директора Центра за информације о смртној казни Роберта Данама, тврде да оне код осуђеника изазивају осећај сличан гушењу водом, или хемијских опекотина.

Тужилац је изјавио да је Ферчајлд сина своје девојке убио на врло бруталан начин.

Са друге стране, Ферчајлдови адвокати тврде да је он био "потпуно одсечен од стварности" и да није био способан да буде погубљен. Они тврде да је Ферчајлд, некадашњи маринац, одрастао у породици у којој су насиље и коришћење наркотика били честа појава, као и да је он патио од душевних болести и могућих оштећења мозга.

"Господин Ферчајлд је патио од шизофреније, психозе и халуцинација. Он није био способан за извршење смртне казне зато што није био свестан разлога за њено извршење, већ је веровао да се она извршава по захтеву његовог брата", изјавио је неуропсихијатар доктор Бери Краун, након што је разговарао са Ферчајлдом.

Апелациони кривични суд Оклахоме и Врховни суд САД одбили су жалбе Ферчајлдових адвоката у којима је тражено да он буде помилован, пренео је АП.

Ферчајлд је седми осуђеник на смртну казну у Оклахоми који је погубљен од октобра 2021. и трећи од 25 осуђеника који би требало да буду погубљени између 22. августа и децембра 2024. године.

image