Србија и Балкан

Руска амбасада у БиХ : Укинути Канцеларију Високог представника

Дипломатско представништво Русије тврди да мешање "спољних играча" у питања Босне и Херцеговине може имати неповратне и опасне последице
Руска амбасада у БиХ : Укинути Канцеларију Високог представникаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Русија се, чврсто залаже за хитан пренос потпуне власти на народе Босне и Херцеговине и укидање "погрдног иностраног протектората у облику Канцеларије високог представника", саопштила је Амбасада Русије у БиХ на својој Фејсбук страници.

"Верујемо да су грађани Босне и Херцеговине заслужили шансу да самостално одређују своју судбину кроз дијалог заснован на узајамном поштовању, компромису и консенсу", навело је руско дипломатско представништво.

Русија се, како се наводи, као држава гарант мировног споразума из 1995. године, доследно залаже за "стриктно поштовање темељних начела равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима од којих је састављена Босна и Херцеговина".

Амбасада Русије подсетила је да је општи оквирни споразум за мир, потписан пре 27 година, поставио чврсту основу за нормално функционисање БиХ.

"Уверени смо да стални покушаји спољних играча да у властите себичне геополитичке сврхе ревидирају ове непокољебљиве темеље модерне Босне и Херцеговине, могу имати неповратне и опасне последице", додаје се у саопштењу Руске амбасаде у БиХ.

image