Србија и Балкан

Европски парламент одлучио: Напредак Србије само уз увођење санкција Русији

Резолуција важна, али не и обавезујућа, неће утицати на приступ фондовима, тврди министарка Мишчевић
Европски парламент одлучио: Напредак Србије само уз увођење санкција Русији© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Посланици Европског парламента усвојили су на пленарној седници у Стразбуру Резолуцију о проширењу, чији је аутор хрватски посланик Тонино Пицула.

У делу Резолуције о Србији, преко амандмана предложених од политичке групе европских социјалиста, тражи се усаглашавање за спољном политиком Уније, увођење санкција Русији и преиспитивање финансијске помоћи Србији како би се обезбедило да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима.

Резолуција, чији аутор је хрватски посланик Тонино Пицула, усвојена је на пленарној седници ЕП са 502 гласа "за", 75 посланика је гласало против, а 61 је био уздржан.

У амандману се наводи да, уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не треба да напредује на европском путу.

Дебата о Резолуцији је отворена синоћ на пленарној седници, а у делу који се тиче Србије, тражи се усаглашавање са спољном политиком Европске уније, увођење санкција Русији, али и преиспитивање финансијске помоћи Србији како би се обезбедило да сви расходи ЕУ буду у потпуности у складу са стратешким циљевима.

Током дебате комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да је заједничка спољна политика заиста постала веома важна у току рата у Украјини, али да брзина преговора са земљама Западног Балкана остаје базирана на напретку у темељним поглављима преговора за чланство.

''ЕУ је одговорила одлучно на руску инвазију Украјине. Нама треба подршка наших најближих савезника, наших суседа. Заједничка спољна и безбедносна политика је постала веома важна у току овог рата. Међутим, према нашој методологији проширења и преговарачким оквирима, брзина преговора за чланство и финансијска подршка региону остаје базирана на напретку у темељним поглављима и зависи од напретка наших партнера", нагласио је Вархељи.

"Треба дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ", пише у Резолуцији.

Мишчевић: Резолуција важна, али не и обавезујућа

Резолуција Европског парламента није правно обавезујућа и неће доћи до замрзавања фондова ЕУ за Србију, изјавила је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић за Танјуг.

"Та резолуција није правно обавезујућа. То наравно значи да нема замрзавања било каквих фондова ЕУ за Србију. Резолуција је резултат компромиса најразличитијих политичких ставова. За ставове Европског парламента о процесу европских интеграције Србије остаје кључна и усмеравајућа Резолуција о Србији за коју је известилац Владимир Билчик", казала је Мишчевић.

Навела је да је, иако ова Резолуција није правно обавезујућа, важно чути ставове Европског парламента о реформама које се спроводе у Србији.

"За напредак у процесу европске интеграције остаје и формално и суштински најзначајнији Годишњи извештај Европске комисије, односно препоруке које се доносе у овом документу за сва преговарачка поглавља", нагласила је министарка Мишчевић.

image