Србија и Балкан

Европски парламент условио Србију: Санкције Русији, па наставак евроинтеграција

У амандману хрватског европосланика Тонина Пицуле тражи се и преиспитивање средстава која ЕУ додељује Србији
Европски парламент условио Србију: Санкције Русији, па наставак евроинтеграцијаAP © Foto Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Комитет за спољну политику Европског парламента данас је усвојио амандман на извештај ЕП о проширењу Уније, чији је аутор хрватски европски посланик из групе социјалиста Тонино Пицула, а којим се даље напредовање Србије на ЕУ путу условљава увођењем санкција Русији.

Политичка група социјалиста и демократа у Европском парламенту предложила је 28. септембра да се у овај извештај укључи њихов амандман који напредак Србије у преговорима са за приступање ЕУ условљава увођењем санкција Русији и усклађивањем своје спољне политике са европском.

Амандман на извештај Европског парламент о проширењу наводи да треба "дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ".

У амандману стоји и да Србија поред рестриктивних мера Русији мора да покаже и напредак у областима демократије и владавине права, као и да прихвати вредности и приоритете ЕУ.

Амандманом се предвиђа и да ЕУ треба да "преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ".

Извештај ће добити форму Резолуције Европског парламента, на гласању у новембру у Стразбуру.

Резолуције ЕП нису правно обавезујуће за земље чланице, нити остале европске институције.

image
VV inauguration
banner