Спорт

Протест Немаца на Мундијалу о ком се прича - ФИФА их је "ућуткала"

Разлог за овакав потез фудбалера Немачке је одлука ФИФА да забрани ношење капитенских трака којим се подржавају припадници ЛГБТ заједнице.
Протест Немаца на Мундијалу о ком се прича - ФИФА их је "ућуткала"Getty © Dean Mouhtaropoulos

Много прича протеклих дана на Светском првенству у Катару било је поводом најава седам репрезентација да ће њихови капитени носити капитенске траке са симболом дуге, као знак подршке ЛГБТ популацији.

Ипак, након што је ФИФА објавила да ће сви који то ураде бити санкционисани, селекције су од тог вида протеста одустале. Али репрезентативци Немачке пронашли су другачији начин да то ураде.

Мануел Нојер, капитен селекције Немачке, планирао је да носи "One Love" капитенску траку и тако буде међу онима који ће указати на недостатак права за припаднике ЛГБТ заједнице у Катару.

Али како се од те идеје одустало због страха да би капитени могли да буду кажњавани жутим картоном, фудбалери Немачке су уочи меча против Јапана ставили дланове преко уста, као другачији вид протеста.

Тиме су Немци желели да уочи првог меча на Мундијалу укажу на недостатак слобода и протестују против забране ФИФА, па су се фотографисали на до сада невиђени начин.

ФИФА за овако нешто неће моћи да их казни, а Немци су успели да се и даље прича о за њих изузетно важној теми.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner