Свет

Шолц: Немачка ће пребродити енергетску кризу и изаћи јача из ње

Немачки канцелар уверен је да ће његова земља успети да се избори са енергетском кризом
Шолц: Немачка ће пребродити енергетску кризу и изаћи јача из њеwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Немачка је довољно јака да преброди кризу изазвану руском специјалном војном операцијом у Украјини, и из ње изађе јача захваљујући новом приступу енергетској, одбрамбеној и трговинској политици, поручио је данас канцелар Олаф Шолц.

"Уклањамо недостатке енергетске и трговинске политике који су нас довели у једнострану зависност од Русије и, нарочито, Кине", рекао је Шолц у доњем дому парламента и додао да наставак по старом није опција, преноси Ројтерс.

"Немачка има снагу да савлада кризу и изађе јача из ње", рекао је канцелар.

Након што је Брисел увео санкције Москви, а она заузврат "заврнула" гас, Немачка, која је у великој мери зависна од руског гаса, нашла се суочена са све већим ценама енергената.

Шолц је признао да његова влада неће моћи у потпуности да заустави раст цена енергената кроз субвенције, али је додао да може да их смањи на подношљив ниво.

Ограничења цена електричне енергије и гаса које ће Берлин увести следеће године довешће трошкове енергије на ниво који стручњаци нису очекивали пре 2024. године, додао је он.

"Тада ћемо имати више терминала за течни гас на мрежи, а убрзана експанзија обновљивих извора енергије ће такође имати још већи утицај", рекао је Шолц.

image