Русија

Рјабков: Американци имају шта да крију у својим војно-биолошким лабораторијама у Украјини

Заменик министра иностраних послова Руске Федерације поручио је да ће се Русија борити за откривање циљева америчких војно-биолошких програма
Рјабков:  Американци имају шта да крију у својим војно-биолошким лабораторијама у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је данас да ће Москва наставити да се бори против покушаја Вашингтона да сакрије праве циљеве војно-биолошких активности у Украјини, уочи девете конференције држава потписница Конвенције о забрани биолошког оружја.

"Американци имају шта да крију у својим војно-биолошким активностима у Украјини. Циљеви су јасни – спречавање откривања праве природе и циљева америчких војно-биолошких програма и обезбеђивање њиховег даљег спровођења без икакве међународне контроле", поручио је Рјабков и додао да ће се та борба наставити.

Руски дипломата је подсетио да је Москва од марта почела да износи документе и доказе, расветљујући праву природу односа Пентагона са Украјином у војно-биолошкој сфери.

"Већина тврдњи Русије на међународним платформама остаје без одговарајућег одговора Сједињених Америчких Држава и Украјине. Они једноставно одбацују наше сигнале, тврдње и не желе да разговарају о ономе што им се презентује", оценио је он.

Он је додао да су "војни ресори других земаља укључени у војно-биолошке активности Вашингтона које се спроводе у близини руских граница".

"Имамо све разлоге да тврдимо да су се компоненте биолошког оружја развијале у непосредној близини руских граница, посебно посматрамо одговарајућу војнобиолошку активност САД и њених савезника ван националних граница. У томе учествују војни ресори других земаља, њихови извођачи које представљају комерцијалне компаније", рекао је заменик министра.

Русија чини све што је могуће да реши проблем безбедности Запорошке нуклеарке

Заменик руског министра спољних послова додао је да Москва наставља интензивне консултације о стварању заштитне зоне, нуклеарног и физичког обезбеђивања око нуклеарне станице, као и да чине све да што пре реше проблем гранатирања од стране украјинских оружаних снага.

"Са наше стране, чинимо све што је могуће да решимо тај проблем и да то урадимо без одлагања", нагласио је он.

Москва, како је приметио Рјабков, види одређене сигнале да Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) све више схвата потребу да се што пре донесе одлука о заштићеној зони око Запорошке нуклеарке.

"Узимајући у обзир поновно гранатирање непосредне територије Запорошке НЕ од стране Оружаних снага Украјине, током којег је оштећена важна инфраструктура електране, примећујемо све веће разумевање ИАЕА да одлуку о заштитној зони треба донети прилично брзо", оценио је руски дипломата.

Рјабков је такође приметио да је секретаријат ИАЕА свестан сложености и озбиљности ситуације око нуклеарке Запорожје.

"Поред контаката са Кијевом, руководство секретаријата је, колико разумемо, у дијалогу са руководством неких западних земаља. Надамо се да ће овај дијалог помоћи да се режим Зеленског убеди да заустави кривичне радње против Запорошке нуклеарке", закључио је заменик министра иностраних послова Руске Федерације.

 

image