Русија

Захарова: Убиће нас америчке лабораторије

На стотине пријављених озбиљних инцидената које су учинили научници из САД
Захарова: Убиће нас америчке лабораторијеGettyimages.ru © WPA Pool / Pool

Портпаролка руског Министарства одбране Марија Захарова коментарисала је то што је амерички портал "Интерсепт" покренуо опсежно истраживање о томе колико прекршаја почине биолози у америчким вирусолошким лабораторијама када рукују опасним патогенима.

"Много", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Како је навела, у америчким биолошким лабораторијама током протекле две деценије пријављене су "стотине (!)" озбиљних инцидената.

"Новинари су прегледали више од 5.500 страница владиних извештаја, укључујући извештаје Националног института за здравље", и дошли до застрашујућих закључака, написала је политичарка.

"До цурења долази чак и у објектима највише безбедности (БСЛ-4), где се држе најопаснији смртоносни и веома заразни сојеви. Постоје извештаји о реалним случајевима заразе, као што је био случај са дипломираним студентом на Универзитету у Вашингтону који је, услед лекарске грешке, био заражен вирусом Чикунгуња. А 2010. године, као резултат квара у аутоклаву, лабораторијско особље на Калифорнијском универзитету замало да буде заражено смртоносном верзијом САРС-а, али на срећу, ништа се није догодило. Пријављени су и случајеви 'серијских кварова' који могу директно угрозити епидемиолошку ситуацију у Сједињеним Државама", написала је Марија Захарова.

Нагласила је да сада не говори о ковиду-19 већ да жели да укаже на то да "ако такав злочиначки немар влада у биолабораторијама у Америци, замислите колико америчке научнике није брига како су заштићени сојеви у другим земљама".

Захарова је написала да ако дође до неког цурења, то ће бити одлична прилика да се спроведе спољно посматрање учесника, само у научне сврхе, разуме се, као и да се продају лекови погођеној популацији.

"Победничка лутрија. Смртоносно", написала је.

Подсећамо, Русија, Кина, Белорусија, Венецуела, Зимбабве, Куба, Никарагва и Сирија у заједничком саопштењу позивале су Уједињене нације да преиспитају војно-биолошке активности САД у биолабораторијама у Украјини.

Заједничко саопштење осам земаља прочитао је заменик шефа руске делегације Константин Воронцов на састанку Првог комитета Генералне скупштине УН, одржане у октобру ове године.

Поменуте земље позивају да се активира члан 6. Конвенције о биолошком оружју. Овај члан подразумева право било које земље потписнице Конвенције да, ако постоји сумња да је друга чланица прекршила одредбе, поднесе жалбу Савету безбедности УН.

Русија је поднела званичну жалбу против САД и Kијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини, наводи се у писму које је стални представник Русије у УН Василиј Небензја упутио генералном секретару УН и председнику Савета безбедности.

"У складу са чланом шест Kонвенције о биолошком оружју, Русија упућује Савету безбедности званичну жалбу која укључује све могуће доказе који потврђују њену оправданост и поново тражи да се 27. октобра 2022. године одржи седница СБ УН како би се размотрио приложени нацрт резолуције".

image