Србија и Балкан

Петковић: Београд успео да спречи Куртија да дестабилизује КиМ

Србима на северу Косова омогућено je да наставе да несметано користе возила регистрована на српске таблице, поручио је директор Канцеларије за Ким
Петковић: Београд успео да спречи Куртија да дестабилизује КиМNone © TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Директор Канцеларије за Ким Петар Петковић саопштио је данас да су Београд и његови представници, решавајући најакутнији проблем регистарских таблица, успели да спрече Аљбина Куртија у реализацији плана дестабилизације КиМ, ескалацију ситуације на терену и потенцијално трагичне последице.

"Неспособност дела српске опозиције да сагледа озбиљност ситуације у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, у комбинацији са њиховом патолошком мржњом и неповерењем према председнику Србије, резултирала је серијом бесмислених изјава којима се Србија оптужује за узмицање пред Приштином. То не само да је нетачно, него је и неодговорно и штетно по државу и наше сународнике на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

"То не само да је нетачно, него је и неодговорно и штетно по државу и наше сународнике на Косову и Метохији. Још једном наглашавам да је последњим договором, који је издејствован нашом одлучношћу, доследношћу и одговорношћу, и међународна заједница коначно признала ко је стални извор нестабилности на Косову и Метохији", рекао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, захваљујући притиску који је извршен на Куртија, не само да је избегнуто драматачно погоршање ситуације на терену, већ је и Србима на северу Косова омогућено да наставе да несметано користе возила регистрована на српске таблице, а трајно решење за овај проблем тек треба да нађемо.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да је невероватно да је Курти поштеђен било каквих критика од стране српске опозиције, а да се, уместо очекиване и природне слоге српске политичке јавности у одговору на ратоборно поступање Приштине, суочавамо са критикама због тога што настојимо да отклонимо опасност за Србе на Косову.

"Можда и део српске опозиције прижељкује сукобе на КиМ, али политика председника и Владе Србије је политика мира и развоја, и никада нећемо пристати на то да иједно српско дете доведемо у опасност како бисмо удовољили опасним и необузданим страстима неких популиста и опортуниста у српској опозицији", рекао је Петковић.

Он додаје и да Срби на Косову, који свакако нису мањи родољуби од Срба са Врачара и Савског Венца, и којих се постигнут договор свакако највише тиче, нису имали примедбе на издејствовано решење.

"И то је оно што нам је најважнији коректив и путоказ", нагласио је Петковић.

image