Свет

Милостиви Маск: Власник Твитера враћа суспендоване налоге

"Људи су се изјаснили. Амнестија почиње следеће недеље. Вокс Попули, Вокс Деи", написао је Илон Маск
Милостиви Маск: Власник Твитера враћа суспендоване налогеwww.globallookpress.com © Flashpic/Keystone Press Agency

Власник Твитера Илон Маск изјавио је данас да уводи "амнестију" за суспендоване налоге на овој друштвеној мрежи.

Маск је у среду поставио питање у форми анкете о томе да ли Твитер треба да понуди "општу амнестију суспендованим налозима под условом да нису прекршили закон или се бавили нежељеним садржајем", а 72,4 одсто од око 3,16 милиона људи је рекло "Да".

"Људи су се изјаснили. Амнестија почиње следеће недеље. Вокс Попули, Вокс Деи", написао је Маск на Твитеру користећи латинску изреку чије је значење "глас народа, глас Бога".

Он је исту фразу употребио када је прошле недеље укинуо суспензију налога бившег америчког председника Доналда Трампа. Стручњаци за онлајн безбедност предвиђају да ће овај потез довести до пораста говора мржње и ширења дезинформација.

Твитер се, иначе, бори да задржи запослене након што је Маск од њих тражио да се обавежу на "прековремени рад високог интензитета" или да у супротном напусте компанију. Раније овог месеца компанија је саопштила да отпушта око 50 одсто своје радне снаге. Пре него што је Маск преузео контролу над Твитером, компанија је имала око 7.500 запослених.

Стотине запослених дали су оставку, као резултат свеобухватних реформи, које им се нису допале. Последњи виши менаџер који је отишао у понедељак био је шеф Твитера за Француску.

Европа забринута

Комесар ЕУ за правосуђе Дидије Рејндерс изјавио је јуче да је Брисел забринут због недавних отпуштања на Твитеру и недостатака који се тичу модерирања садржаја на друштвеним мрежама.

"Недавна отпуштања на Твитеру и резултати евалуације Кодекса понашања против говора мржње су забрињавајући. На састанку у штабу Твитера рекао сам да очекујемо да ће они испунити своје обавезе и поштовати правила ЕУ, укључујући Општу уредбу о заштити података и Закон о дигиталним услугама", написао је он на Твитеру.

Оценио је да је разочаравајуће што је већина компанија које учествују у Кодексу понашања ЕУ успорила одговоре на обавештења о говору мржње на интернету.

Европска комисија је у четвртак објавила резултате евалуације Кодекса понашања о сузбијању нелегалног говора мржње на интернету.

"Фајненшел тајмс" је, позивајући се на изворе из Твитера, известио да је та друштвена мрежа затворила канцеларију у Бриселу, што је забринуло европске званичнике који нису сигурни да ће Твитер поштовати правила ЕУ о модерирању садржаја.

image