Председник Светског економског форума: Кина ће бити узор за трансформацију света

Морамо да изградимо свет сутрашњице, поручио је Клаус Шваб
Председник Светског економског форума: Кина ће бити узор за трансформацију светаwww.globallookpress.com © XinHua/Zheng Huansong

Председник Светског економског форума Клаус Шваб изјавио је да ће Комунистичка партија Кине највероватније послужити као узор многим државама када буде започета системска транфсормација света.

Он је у разговору за кинеску телевизију Си-Џи-Ти-Ен похвалио кинеску владу, рекавши да је она предводник његове визије "Великог ресета" капитализма.

"Поштујем достигнућа Кине која су огромна у последњих 40 година. Мислим да је она узор многим земљама", навео је Шваб и додао да је кинески модел "веома атрактиван" за велики број држава.

Оснивач Светског економског форума навео је да се радује што ће се на самиту у Давосу чути и кинески глас како би се свету још боље објаснили принципи који су успостављени на партијском конгресу кинеских комуниста.

"То изузетно значајно за глобалну сарадњу и развој", рекао је Шваб.

Он је додао да му је драго што је Европска унија постала јединствена услед пандемије изазване вирусом корона и рата у Украјини, те да би те две кризе могле да доведу до дубљих веза Брисела и Пекинга.

"Веома сам задовољан што поново говоримо о европско-кинеским, а не само о америчко-кинеским односима. Мислим да се, и поред опрезног приступа Европе, поново могу успоставити веома блиски односи између Кине и Европе", поручио је Шваб.

Након недавно одржаног самита Г20 када су се западни лидери и кинески председник сагласали да наставе са дијалогом и сарадњом на успостављању дигиталне здравствене мреже на глобалном нивоу која је део напора да се ојача борба против будућих пандемија.

Иако је похвалио светске лидере, председник Светског економског форума поручио је да треба ићи и корак даље.

"Морамо да изградимо свет сутрашњице. Реч је о системској трансформацији света. Морамо да дефинишемо како би свет требало да изгледа када будемо изашли из овог периода трансформације", закључио је Шваб.