Свет

Кина Канади: Одиграли сте срамотну улогу

Из кинеске амбасаде у Канади поручили да Отава својим приступом угрожава регионалну стабилност и мир и позвали власти да прекину с политичким манипулацијама
Кина Канади: Одиграли сте срамотну улогуwww.globallookpress.com © © Sean Kilpatrick

Поједине западне земље, које поткопавају међународни поредак и суверенитет других држава, истинске су светске силе које угрожавају светски мир, а Канада је, у том смислу, одиграла срамотну улогу, саопштено је из Амбасаде Народне републике Кине у Канади.

Дипломатско представништво реаговало је поводом објављивања канадске Индо-пацифичке стратегије у којој се наводи да је Кина "реметилачка светска сила", да жели да обликује међународни поредак у складу са "интересима и вредностима који све више одступају од наших", због чега Канада најављује веће војно и обавештајно присуство у региону.

Кина снажно одбацује овакве наводе и клеветничке оцене које су о њој изречене у канадској стратегији, рекао је портпарол амбасаде, а пренео је "Глобал тајмс". Он је истакао да Канада на потпуно погрешан начин тумачи кинеску домаћу и међународну политику, а на потпуно је погрешном трагу када говори о вођству Комунистичке партије Кине, угрожавању кинеских националних интереса и изазивања геополитичких сукоба у региону.

"Дани када су западне државе наређивале земљама у развоју одавно су прошли. Кина неће толерисати никакво спољашње мешање у питања у вези са Тајваном, Хонг Конгом и регионом Синђан", наглашавају у кинеској амбасади.

Покушаји да се одвоји кинеска влада од свог народа само откривају канадско непознавање Кине и осуђени су на пропаст.  

Канада се позива да престане да саботира регионални мир и стабилност, као и да прекине са политичком манипулацијом питања у вези са Кином.

"У супротном, суочиће се са срамним неуспехом и снажним контрамерама кинеске стране", навели су из дипломатског представништва.

image