Свет

"Глобал тајмс": Сунак не може да промени однос према Кини уколико извршава вољу САД

Кинески лист, близак Комунистичкој партији Кине, истиче контрадикторност ставова Ришија Сунака посвећених најмногољуднијој земљи на свету
"Глобал тајмс": Сунак не може да промени однос према Кини уколико извршава вољу САДwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu

У првом спољнополитичком говору од ступања на дужност премијер Уједињеног Краљевства Риши Сунак истакао је да Кина "представља системски изазов" британским вредностима и интересима.

С друге стране, позвао је на "конструктиван ангажман" с Кином. Упозоравајући против "новог хладног рата", Сунак је изјавио да "не можемо једноставно игнорисати значај Кине у светским оквирима, у вези с глобалном економском стабилношћу или питања попут климатских промена", подсећа новинар "Глобал тајмса" из Хонгонга Џејмс Смит.

Сунак је, током кампање за избор лидера Конзервативне партије, Кину одредио као највећу претњу Великој Британији, позивао је на забрану свих Конфучијевих института, а његова влада је осујетила продају британске фабрике полупроводника "Њупорт вафер фаб" кинеским компанијама наводећи као разлог – питање националне безбедности. Сада пак заговара "конструктивни ангажман", констатује Смит.

"Конструктивни ангажман" требало је да доведе до састанка с кинеским председником Си Ђинпингом на самиту Г20 на Балију, али је сусрет отказан због провокација Уједињеног Краљевства у вези с питањем Тајвана.

Очигледно је да су Сунакове одлуке везане за Кину вођене притисцима, а не националним интересима, истиче медиј близак Комунистичкој партији Кине, и додаје да је Вашингтон кључни фактор који ограничава обим ангажмана између УК и Кине. Управо они стоје иза стопирања продаје "Њупорт вафер фаба" и сарадње с "Хуавејом" у вези са 5Г, тврди лист – сопствене интересе Британија је подредила америчкој агенди.

Уједињено Краљевство након брегзита прекинуло је везе с Европом, избегавало је Кину као кључног трговинског партнера и наставило свеобухватну конфронтацију с Русијом. За само неколико година од "златног доба" односа Кине и УК, како их је назвао бивши премијер Дејвид Камерон, дошло се до тога, током мандата Бориса Џонсона и Лиз Трас, да се Кина сматра системским конкурентом и претњом, а тај курс изгледа наставља и нови британски премијер.

Ипак, упркос утицају многих неповољних фактора, економска и трговинска сарадња Кине и Велике Британије је у порасту. Обим билатералне трговине између Кине и УК поставио је историјски рекорд 2021. године. Две земље су одржавале и мултилатералне односе у областима климатских промена, глобалног здравља и борбе против тероризма. 

"Обе стране су потребне једна другој. Као бивши министар финансија, Сунак је очигледно тога свестан", пише "Глобал тајмс" у редакцијском коментару, док Џејмс Смит закључује да премијер мора показати одлучност за независно и рационално доношење спољнополитичких одлука које доприносе решавању британских проблема. То би требало да подразумева удаљавање од америчких притисака, али и оних који стижу са антикинеских позиција у Конзервативној партији.

image