ЕУ прети забраном Твитера, Вашингтон проверава куповину: "Птичица" ипак није сасвим слободна?

Све већи притисак на новог власника "Твитера", сада му прете и забраном на Старом континенту
ЕУ прети забраном Твитера, Вашингтон проверава куповину: "Птичица" ипак није сасвим слободна?© Stanislav Kogiku/Keystone Press Agency

"Птичица је слободна", твитовао је Илон Маск одмах након преузимања "Твитера", али данас, непуних месец дана касније, амерички милијардер суочава се са новим и све јачим притисцима да "птичицу" ипак прилагоди неким правилима.

Тако америчка министарка финансија Џенет Јелен наговештава да Вашингтон разматра куповину "Твитера", а Европска комисија, како сазнаје "Фајненшнал тајмс", прети да ће ову друштвену мрежу забранити ако не буде поштовала правила о модерирању садржаја.

Упућени извори наиме откривају да је комесар ЕУ задужен за примену дигиталних правила ове организације Тијери Бретон, током видео позива Маску дао неке "смернице" које, ако не испоштује, могу довести до тога да се "Твитер" забрани широм континента, или да се санкционише казнама до 6 одсто глобалног промета.

Јер, ако се оглуши о ова правила, мрежа ризикује да прекрши нови Закон о дигиталним услугама ЕУ.

"Твитеру" је тако скренута пажња да одбаци "произвољни приступ кад је реч о враћању на мрежу корисника чији су профили забрањени (на пример, недавно је 'амнестиран’'налог Доналда Трампа)".

Уз то платформи је наложено да "агресивно" прати дезинформације, као и да до следеће године пристане на "опсежну независну ревизију".

Међу захтевима ЕУ јесте и тај да Маск пружи јасне критеријуме на основу којих су корисници у опасности да буду забрањени.

Власник "Твитера" је, међутим, више пута рекао да сматра да је овај закон "веома разуман" и да мисли да га треба применити свуда у свету. А уз то је већ најавио и да ће се Твитер придржавати свих релевантних закона.

"Остајемо посвећени пружању безбедног, инклузивног, забавног и информативног искуства за све. Наставићемо да будемо транспарентни док пролазимо кроз овај прелазни период. А ми ћемо слушати вас, људе који Твитер чине оним што јесте: градски трг интернета"- пише у блогу који је објавио "Твитер"

Преко океана, у САД, контрола ове мреже ипак се усредсређује на страно власништво у платформи.

Џенет Јелен која је првобитно одбацила могућност да се спроводи истрага о "Твитеру" сада је рекла да је погрешила.

На питање о овој мрежи она је поменула Комитет за страна улагања у САД, рекавши да се он бави трансакцијама које укључују "страна улагања . . . да видимо да ли стварају ризик за националну безбедност".

Амерички председник Џозеф Бајден такође је овог месеца рекао  да је Маскова "сарадња" са другим земљама упитна и да би требало да је погледају америчке власти.