Свет

"Експлозивни налази": Папа Јован Павле II прикривао злостављање деце у Римокатоличкој цркви?

Mноги документи који се детаљније баве Војтилиним периодом на челу краковске надбискупије су уништени
"Експлозивни налази": Папа Јован Павле II прикривао злостављање деце у Римокатоличкој цркви?Getty © Franco Origlia / Stringer

Папа Јован Павле Други бранио је католичке свештенике који су били оптужени за злостављање деце у периоду када је био надбискуп у Кракову, тврди холандски новинар Еке Овербик.

Некадашњи први човек Римокатоличке цркве, рођен као Карол Јозеф Војтила, водио је краковску надбискупију од 1964. до 1978. године. Он је у том периоду био упознат са случајевима више свештеника оптужених за злостављање малолетника, а наводно је и помогао у њиховом заташкавању, тврди холандски новинар, позивајући се на архивске документе којима је имао приступ.

Овербик тренутно пише књигу у којој планира да изнесе резултате своје трогодишње истраге ове теме. Он је прошле недеље дао интервју за холандску телевизијску емисију "Ниусур".

Према сведочењу овог новинара, многи документи који се детаљније баве Војтилиним периодом на челу краковске надбискупије су уништени, али он је успео да пронађе довољно доказа да би могао да изглади случај против њега.

Еугенијуш Сургент, један од свештеника оптужених за сексуално злостављање малолетника, наводно се исповедио Војтили и од њега је тражио опроштај, обећавши да "се то неће поновити". Он то обећање није испунио, тврди Овербик.

Сурегнт, који је седамдесетих година провео три године у затвору због злостављања деце, наводно је наставио са својим нечасним радњама и током наредне деценије, а ни пресуда га није спречила да се бави свештеничким позивом, пренео је у новембру пољски лист "Ржечпосполита".

Еугенијуш Сургент преминуо је 2008. године.

Католички свештеник Том Дојл, који је посветио већи део свог живота разоткривању злостављања деце у Римокатоличкој цркви, Овербикове налазе назвао је "експлозивним".

"Они су детаљни и истинити. То ће утицати на нашу слику о некадашњем папи", рекао је он холандским медијима. "Он није био део решења, већ део проблема. Није урадио ништа."

Папа Јован Павле умро је 2005. године. Он је канонизован 2014. године од стране актуелног папе Франциска, за шта многи људи, укључујући и Овербика, сматрају да је било преурањено.

Присталице некадашњег папе тврде да он није био упознат у постојање проблема злостављања деце све до средине осамдесетих, као и да је веровао да је реч о проблему који погађа пре свега америчко свештенство, тврди холандски новинар. Нова открића би ипак могла да "доведу у питање његову светост".

image