Свет

Француски кардинал признао да је злостављао девојчицу

Укупно 11 актуелних или бивших бискупа тренутно је под истрагом због сумњи на злостављање
Француски кардинал признао да је злостављао девојчицуwww.globallookpress.com © Jan Woitas/ZB

Француски кардинал Жан-Пјер Рикар признао је данас да је пре неколико деценија злостављао 14-огодишњу девојчицу и најавио да ће се повући са свих функција.

"Пре 35 година, када сам био парохијски свештеник, понео сам се на начин који је за осуду према девојчици од 14 година. Моје понашање је, неминовно, имало озбиљне и трајне последице по ову особу", навео је он у саопштењу.

Рикар, који је био бискуп у региону Бордо од 2001. до 2019. године, затражио је опроштај и поручио да ће бити доступан правним и црквеним властима због својих поступака, преноси Ројтерс.

Укупно 11 актуелих или бивших бискупа тренутно је под истрагом због сумњи на злостављање, изјавио је шеф француске бискупске конференције Ерик де Мулен-Бофор, који је данас и прочитао саопштење које је издао Рикар.

Независна истрага која је спроведена у Француској показала је да је свештенство у овој земљи злостављало више од 200.000 деце у последњих 70 година, а њени аутори оценили су да је "Католичка црква предуго затварала очи пред овим злочинима".

"Црква је годинама показивала дубоку, потпуну и чак окрутну равнодушност, штитећи себе, а не жртве системског злостављања" рекао је у октобру прошле године шеф комисије која је саставила извештај Жан-Марк Сов.

Према његовим речима, већина жртава су били дечаци, од којих су многи имали између 10 и 13 година. Папа Фрања тада је изразио захвалност жртвама што су имале храбрости да иступе.

image