Русија

Федерална служба: Иза терористичког напада у Москви стоји међународна организација

Истрага напада на концертну дворану у Москви још је у току
Федерална служба: Иза терористичког напада у Москви стоји међународна организацијаGetty © China News Service / Contributor

Иза терористичког напада на "Крокус сити хол" на северозападу Москве стоји међународна организација, чији чланови потичу из централноазијских, али и европских земаља, укључујући и из Русије, потврдио је данас шеф Росфинмониторинга Јуриј Ћиханћин, преноси ТАСС.

Росфинмониторинг је федереална служба основана 2001. године са циљем да прикупља и анализира информације о финансијским трансакцијама у циљу борбе против домаћег и међународног прања новца, финансирања тероризма и других финансијских злочина. Ова служба прави и спискове људи осумњичених за терористичке и екстремистичке активности.

"Што се тиче 'Крокус ситија', ја за сада не бих посебно говорио о томе, јер је у току истрага", додао је затим, уз коментар да је ипак сигурно да се ради о међународној организацији. 

Москва је претходно саопштила да трагови указују на то да су кијевски обавештајци умешани у терористички напад.

Терористичка организација позната као Исламска држава (ИСИС) преузела је одговорност за напад. Међутим, Москва је сугерисала да је Кијев користио исламистичку групу као свог "заступника". Украјина је негирала било какву умешаност, док је Запад инсистирао да сви докази указују на ИСИС као јединог кривца.

Осумњичени починиоци - сви држављани Таџикистана - приведени су убрзо након напада док су покушавали да побегну аутомобилом према украјинској граници. Пронађени су и њихови помоћници.

Истрага је у току.

image