Свет

Компанија повезана са Хантером Бајденом умешана у терористичке нападе у Русији

Више компанија, укључујући "Бурисма Холдингс", умешано је у финансирање тероризма, тврде руски истражитељи
Компанија повезана са Хантером Бајденом умешана у терористичке нападе у РусијиGetty © Drew Angerer

Против неколико приватних компанија покренуте су истраге о финансирању терористичких активности у Русији и иностранству, саопштио је Истражни комитет Русије. На листи осумњичених налази се украјинска компанија "Бурисма Холдингс", повезана са корупционашким скандалом око породице Бајден који се одуговлачи годинама.

Истрага је уследила после притужбе групе руских посланика и јавних личности након терористичког напада на "Крокус сити хол" у близини Москве. Првобитна жалба идентификовала је САД и њихове савезнике да су наводно организовали низ напада на територији Русије.

"До сада су истражитељи утврдили да су средства која теку преко комерцијалних организација, укључујући нафтно-гасни конгломерат 'Бурисма Холдингс', који послује у Украјини, коришћена последњих година за извођење терористичких напада у Русији. Терористичке активности су се прошириле и ван граница земље, са циљем елиминације истакнутих политичких и јавних личности, као и наношења економске штете", рекла је портпаролка одбора Светлана Петренко. 

Она је навела да су стручњаци комитета радили "у сарадњи са другим обавештајним службама.

"Тренутно се спроводе провере извора прихода и даљег кретања средстава у износу од неколико милиона америчких долара и испитивања потенцијалне умешаности конкретних појединаца из редова владиних званичника, људи из грађанских организација и компанија из западних земаља", навела је портпаролка.

image
VV inauguration
banner