Русија

Путин: Стварамо услове за прелазак на дигиталну рубљу

У Русији је више од 27.000 трансфера и 7.000 плаћања за услуге већ извршено дигиталном рубљом, рекао је руски председник и позвао на ширу употребу виртуелних новчаника
Путин: Стварамо услове за прелазак на дигиталну рубљу© kremlin.ru

Русија мора да искористи тренутак и створи неопходне услове за увођење дигиталне имовине како у унутрашњој, тако и у спољној трговини, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку посвећеном економским питањима.

Платформа дигиталне рубље се показала као ефикасна и функционална током фазе тестирања које је покренула Централна банка РФ у августу прошле године, навео је руски председник и истакао да је време да се предузму кораци за прелазак на ширу и потпуну примену дигиталне рубље.

Више од 27.000 трансфера и 7.000 плаћања за услуге већ је извршено дигиталном рубљом, рекао је Путин, говорећи о тестирању у ком учествује 12 банака, 600 физичких лица и 22 трговинска и услужна предузећа из 11 градова.

Дигиталне технологије већ почињу да мењају уобичајене обрасце у трговини, банкарству и међународним плаћањима, навео је руски председник и истакао да је област динамична и перспективна.

Руски председник је прошле године потписао закон о увођењу дигиталне рубље и стварању одговарајуће електронске платформе, а тестирање примене дигиталне валуте најављенo је за почетак августа што значи да ће грађани Русије ускоро имати виртуелне новчанике, којима ће плаћати на интернету и у продавницама.

Као важну тему Путин је истакао и рударење криптовалута, напоменувши да оно може да се обавља са било које тачке на планети, али да захтева много струје.

У Русији рударење криптовалута чини 1,5 посто укупне потрошње енергије у земљи, а та цифра наставља да расте, рекао је Путин. 

Како је упозорио, неконтролисано рударење криптовалута може да доведе до недостатка капацитета, а ризик од несташице електричне енергије већ постоји у неколико региона.

То носи озбиљне последице за предузећа и стамбено-комуналне системе одређених места, навео је руски председник и позвао на дијалог о правовременим одлукама које ће донети системске промене на законодавном нивоу.

Данашњем састанку где се разговарало о питањима везаним за развој дигиталних технологија у финансијском сектору присуствовало је руководство руске Владе и администрације председника.

image