Економија

Русија све ближа дигиталној рубљи?

Дигитализација новца требало би да допринесе бржем, сигурнијем и једноставнијем плаћању, наводи се на сајту Централне банке Русије
Русија све ближа дигиталној рубљи?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Група руских посланика представила је данас у Државној Думи нацрт закона којим би се регулисао промет и издавање дигиталне рубље.

"Циљ предлога закона је развијање платне инфраструктуре у земљи која би требало да доведе до повећања употребе дигиталних технологија од стране грађана, привреде и државе, али и да повећа њихову доступност, брзину, омогући сигурност и удобност при коришћењу". Ово би требало урадити истовремено са смањењем трошкова, наводи се у документу.

Дигитална рубља разматра се као још један облик новца који ће постојати упоредо са двема стандардним опцијама - кешом и безготовинским плаћањем. Ипак, дигитална рубља, имаће особине и готовинског и безготовинског плаћања, а издаваће је Централна банка Русије.

Моћи ће да се користи онлајн, али и да служи као средство плаћања у офлајн режиму, односно, при одсуству интернета.

Из Централне банке поручују да се надају да ће дигитализација новца допринети бржем, сигурнијем и једноставнијем плаћању. Она би требало да доведе до веће конкуренције између финансијских организација, смањења трошкова платних услуга и трансфера новца.

Коришћење дигиталне валуте за грађане биће врло једноставно, јер ће читав процес личити на оно како се већ користе мобилне и платне апликације, или електронски новчаници, наводи се на званичном сајту Централне банке.

Грађани ће моћи да конвертују рубљу из једног облика у други, па ће овај облик новца моћи да се користи и за његово чување.

Иако ЦБ Русије још није прецизирала тачан датум званичног почетка употребе дигиталне рубље, банка је прошле године направила прототип њене будуће платформе.

Тестирање, у које је укључено 12 банака, почело је у фебруару ове године. То је друга фаза реализације пројекта. Међутим, планови банке се за ову годину ту не завршавају. Планирано је да дође и до креирања закона којим би се касније регулисао процес примене дигиталне рубље.

image