Русија

Лавров: Запад је аплаудирао када се "Косово" отцепило

Крим је 2014. године одржао отворени, транспарентни референдум уз присуство бројних међународних посматрача и Запад је те резултате одбацио, говорећи да је нарушен принцип територијалног интегритета, подсетио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад је аплаудирао када се "Косово" отцепило© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Русија не гаји илузије у погледу приступа западних земаља решавању украјинске кризе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Како је навео, Крим је 2014. године одржао отворени, транспарентни референдум, уз присуство бројних међународних посматрача, и Запад је те резултате одбацио, говорећи да је нарушен принцип територијалног интегритета.

"Међутим, када се пре тога Косово отцепило без икаквог референдума, Запад је аплаудирао, а притом је сам и оркестрирао то отцепљење, рекавши да су на тај начин косовски Албанци реализовали принцип самоопредељења народа. Тако да овде немамо никакве илузије у вези са тим како ће Запад наставити да делује", казао је Лавров на конференцији за медије после састанка министарског савета Русија-АСЕАН и земаља учесница Источноазијског самита.

Он је подсетио да, према Повељи УН, сви су дужни да поштују територијални интегритет држава чије владе поштују право народа на самоопредељење и као такве представљају целокупно становништво на територији одговарајуће земље.

"Нећу ни да се задржавам на томе да су након доласка нацистичке клике на власт у фебруару 2014. и након што су објавили да ће укинути статус руског језика када су послали наоружане банде да јуришају на парламент Крима, ти људи никако нису могли да представљају становништво Крима и југоисточне Украјине. Све то је било потпуно јасно", навео је.

Лавров је нагласио да међународно право ту врло јасно прописује како треба да се тумачи одређена ситуација.

"Запад то не слуша, Запад следи своја правила", закључио је Лавров.

image