Свет

Ирски премијер руским пранкерима: Крим нема право на самоопредељење, "Косово" има, али не знам зашто

То што су САД или Британија или Француска радиле лоше ствари, не значи да то сме и Русија, поручио је ирски премијер
Ирски премијер руским пранкерима: Крим нема право на самоопредељење, "Косово" има, али не знам заштоGetty © Pool / Pool

Руски пранкери Вован и Лексус поново су "ударили", овога пута на ирског премијера Леа Варадкара који у разговору са "афричким званичником" није умео да објасни зашто "Косово" и Северна Ирска имају право на самоопредељење, а Крим нема.

Ирска и Северна Ирска ће се једног дана ујединити, то стоји у нашем Уставу. Са друге стране, Крим је "окупирала" Русија и организовала лажни референдум под војном окупацијом и без међународних посматрача, покушао је да објасни Варадкар.

У одговор на то, пранкери су упоредили Крим са "Косовом" и питали премијера зашто Ирска подржава независност Приштине.

"Искрено, Косово је постојало пре него што сам дошао у владу па не знам детаље ситуације. Наравно да постоје и земље које постану независне без референдума, али мислим да је референдум пожељнији", покушао је да објасни Варадкар.

Ирски премијер је исто тако рекао да Велика Британија, Француска и САД јесу и остају колонијалне силе, али ако су неке империје радиле лоше ствари, то не значи да "Путин или Русија могу то да раде".

Варадкар је рекао и да Ирска неће постати гарант безбедности Украјине и да не види перспективу придруживања Кијева ЕУ у догледној будућности, јер "свака држава мора да испуни одређене стандарде у погледу демократије, правосуђа и  привреде", за шта је Ирској у то време требало 15-20 година.

image
VV inauguration
banner