Русија

Расколници отимају Покровску цркву у Кијевској области: Опколили храм и сломили браве

У одбрану светиње стали су парохијани и свештенство Покровске цркве. Успели су да уђу на територију храма, упркос покушајима нападача да блокирају приступ и сузавцу који су искористили против верног народа
Расколници отимају Покровску цркву у Кијевској области: Опколили храм и сломили бравеGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu

Група присталица непризнате Православне цркве Украјине (ПЦУ) упала је на имање Покровске цркве која припада канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) у Бојарки у Кијевској области. Блокирали су све улазе у светињу и покушавају да разбију браве.

У нападу на цркву помоћ им пружа локална Добровољачка јединица територијалне заједнице (ДФТГ), јављају из Савеза православних новинара.

Отимање светиње организовале су присталице расколничке ПЦУ, а предводи их Василије Лило, који је већ познат по нападу на цркву Светог Михаила у мају 2023. године.

У одбрану светиње стали су парохијани и свештенство Покровске цркве. Успели су да уђу у двориште храма, упркос покушајима нападача да блокирају приступ. Злонамерници су током сукоба употребили сузавац против верног народа који је дошао да заштити своју светињу.

На лицу места је велики број полиције, али је ситуација и даље напета, наводе новинари.

Украјинска православна црква се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а сада би да канонску цркву забране законом.

Дошло је до тога да је Владимир Зеленски потписао закон о забрани деловања верских организација повезаних са Русијом на територији Украјине, усмерен на укидање УПЦ.

Украјински посланици су објаснили да је циљ забранити рад УПЦ "чији се центри налазе у Москви". Тиме се, како је Зеленски образложио, јача духовна независност Украјинаца.

Из Москве су поручили да је раскол у православљу и удар на Цркву у Украјини циљ који је одавно прокламован у Вашингтону.

image