Свет

Расколници багером кренули на цркву, претукли свештеника и парохијане: УН чекају реакцију Кијева

У Казанској цркви једине канонске православне цркве у Украјини појавили су се представници расколничке Православне цркве Украјине и багером провалили у храм, претукли оца Јевгенија, а верни народ избацили на хладноћу
Расколници багером кренули на цркву, претукли свештеника и парохијане: УН чекају реакцију КијеваGetty © Rob Stothard

Канцеларија високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) је обавештена о насиљу над свештеником канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Казанској цркви у Виницкој области и проверава одговор власти, каже представница канцеларије Елизабет Тросел.

У шест сати ујутру у Казанској цркви једине канонске православне цркве у Украјини, у граду Ладижину, где се у том тренутку одвијала јутарња служба, појавили су се незвани гости из расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ), преноси "Ридовка". 

У цркву су дошли булдожером и са врло очигледним намерама, преноси извор. Парохијане који су се нашли у цркви насилно су, вукући их за руке и ноге, избацили на хладноћу. Највише је страдао намесник цркве, отац Јевгениј.

Свештеника су тукли до крви, након чега су и њега избацили из храма. Парохијани су позвали полицију, међутим, она у Украјини, како наводи "Ридовка", ради као саучесница расколничке банде, уз подршку власти.

Против насилника је покренут кривични поступак, јавила је "Страна.уа".

"Свесни смо инцидента који се десио у цркви", потврђују у канцеларији и додају да је ОХЦХР документовала да украјински органи за спровођење закона нису предузели адекватне мере да спрече и реагују на насиље са којим се суочила једина канонска православна црква у Украјини, нарочито на инциденте из марта и априла прошле године.

"Наставићемо да пратимо реакцију власти на овај инцидент", рекла је Тросел.

Акције украјинских власти против УПЦ и предлог закона о распуштању верских организација повезаних са Русијом гуше слободу вероисповести и крше међународно право, оценио је високи комесар УН за људска права Волкер Турк у децембру, током представљања најновијег извештаја ОХЦХР-а о Украјини на Савету за људска права. 

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље због њене повезаности са Русијом. Локалне власти су у различитим регионима отеле цркве од УПЦ и предали је неканонској структури Православној цркви Украјине. У парламенту је поднет предлог закона да се она забрани на нивоу државе.

Поједини чланови канонске УПЦ су под санкцијама сопствене земље, а СБУ лови и отвара кривичне поступке против свештенства и спроводи "контраобавештајне активности" – тј. претресе епископа и свештеника, цркава и манастира, у потрази за доказима о "антиукрајинским активностима".

image
VV inauguration
banner