Русија

Захарова: Имамо одговор за све непријатељске акције

Приликом припреме нацрта спољнополитичког концепта Москва је узела у обзир нови стратешки концепт Северноатлантске алијансе
Захарова: Имамо одговор за све непријатељске акцијеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Портпаролка руског Министарства спољних послова упозорила је да ће Русија одговорити на све непријатељске акције страних држава, алудирајући на санкције било политичке било економске природе, или оне уведене коришћењем савремених информационо-комуникационих технологија против Русије.

"Русија сматра да је законито предузимање мера како би се такве непријатељске акције сузбиле и спречиле у будућности", додала је Захарова.

Подсетила је да су принципи спољнополитичког деловања Русије према непријатељским акцијама дефинисани у "Стратегији националне безбедности Руске Федерације", коју је одобрио руски председник указом од прошле године, додала је Захарова.

Главни принципи руске спољне политике су доследност, независност, вишеструки приступ, отвореност, предвидљивост, практичност и ослањање на националне интересе.

Министарство спољних послова Русије тренутно ради на допуни документа "Спољнополитичког концепта Русије" и у обзир је узет нови стратешки концепт спољнополитичког деловања НАТО-а, усвојен 2022. године.

"У руској пракси стратешког и спољнополитичког планирања користи се најшири спектар извора информација, пошто је задатак да се објективно процени ситуација у свету и изгледи за њен даљи развој. Посебно се проучавају приступи утицајних држава и међудржавних удружења, укључујући и непријатељска", прецизирала је Захарова.

Према њеним речима, Русија је спремна да, упркос свему, развија равноправне и обострано корисне односе са свим државама и њиховим удружењима која показују жељу за тим. 

"Овим приступом се руководимо како бисмо унапредили сарадњу са нашим партнерима", закључила је она.

image
VV inauguration
banner