Русија

Путин забранио "Гаспрому" куповину скупљег природног гаса

Одлука представља одговор Руске Федерације на меру које су увеле земље Запада, а којом се ограничава цена руског гаса
Путин забранио "Гаспрому" куповину скупљег природног гасаwww.globallookpress.com © Tanjug/Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да намерава да потпише декрет о узвратним превентивним мерама на увођење ограничења цена руске нафте у понедељак или уторак. "То су превентивне мере", рекао је Путин новинарима, пренео је ТАСС.

Председник Русије је додао да увођење ограничења неће штетити руском буџету и компанијама, јер Русија продаје нафту по приближно сличним ценама. Ембарго на испоруке нафте која се транспортује морским путем из Русије у Европску унију ступио је на снагу 5. децембра.

ЕУ, Група седам - Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, САД, Француска, Јапан, као и Аустралија, договориле су се о ограничењу цене руске нафте која се испоручује морем на 60 долара по барелу. САД, ЕУ и Велика Британија забрањују својим компанијама да пружају транспортне, финансијске и осигуравајуц́е услуге танкерима који превозе нафту из Русије по цени изнад договореног нивоа.

Русија припрема декрет као одговор на ове мере. Претходно је потпредседник руске владе Александар Новак рекао да Русија планира да створи и покрене механизам до краја 2022. године који ц́е руским компанијама забранити да тргују нафтом са земљама које су ограничиле цену руске нафте.

"Гаспрому" забрањено да купује скупљи гас

Руски председник Владимир Путин потписао је данас декрет којим се компанији "Гаспром" забрањује куповина гаса по цени већој од оне коју одреди држава, наводи се у званичном саопштењу Кремља.

У документу се објашњава да се ради о куповини гаса од компанија које су у заједничком власништву "Гаспрома" и немачке компаније "Винтершал деа" (Wintershall Dea) и аустријског "ОМВ-а".

Одлука представља одговор Руске Федерације на меру које су увеле земље Запада, а којом се ограничава цена руског гаса. 

Одредбе данас потписаног документа ретроактивно се односе на период од 1. марта ове године. Оне се односе на гас и кондензат седимената на Уренгојском нафтном и гасно-кондензатном налазишту, услуге добијање гаса и кондензата у Уренгоју, али и на гас Јужно-руског налазишта енергента, преносе "Известија". 

У складу са данашњом одлуком председника, Влада ће у наредних десет дана одредити максималну цену и износ других финансијских обавеза који се тичу ове три горенаведене ставке.

Ипак, данашњи указ председника Русије не односи се на трговину преко тржишта.

image