Русија

Захарова: Зеленски је амерички диверзант који кука за парчетом хлеба

Портпаролка руског Министарства спољних послова изјавила је да је украјинска војска постала плаћеничка због западних инструктора који их обучавају на челу са САД
Захарова: Зеленски је амерички диверзант који кука за парчетом хлебаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да украјински председник Владимир Зеленски личи на америчког диверзанта који је позван у Вашингтон ради идеолошког пумпања.

"Све то личи на диверзанта којег су САД бациле у Украјину, затим га извели на неко време ради идеолошког пумпања и онда га вратили назад. Скренула бих пажњу на апсолутно изрежирану акцију Зеленског, ово је апсолутно игра за јавност. Чини се као да гледате филм 'Слугу народа 2' или 'Слугу народа: Апокалипса'. Ево шта се дешава људима који крију своје праве циљеве, лажу своју популацију, играју за јавност, а онда покушавају да искукају парче хлеба како би спасли сами себе", поручила је Захарова.

Она је подсетила да је Зеленски јуче у Вашингтону, у разговару са америчким председником Џозефом Бајденом рекао да не зна како изгледа "праведан мир" са Русијом, али да је убеђен да су искључени компромиси по питању територије и суверенитета.

"Зеленски је опет јавно, на разбојнички начин, јер он у суштини не зна другачије, говорио о нашој земљи. Чак ни његови домаћини себи нису још дозволили тако нешто. Очигледно је да Зеленски нема шта да каже, већ само уме да буде груб", додала је Захарова.

САД изнова потврђују учешће у сукобу у Украјини

Захарова је рекла да изјава портпарола Пентагона Џона Кирбија о праву Кијева да води војне операције на територији Крима, потврђује умешаност САД у сукоб у Украјини.

"Ово је звучало као још једно де факто признање директног учешћа Американаца у сукобу на страни оружаних снага Украјине", рекла је она.

Захарова је напоменула да је "украјинска војска постала плаћеничка због западних инструктора који их обучавају на челу са САД".

"Наведене чињенице потврђују да је Запад спреман за дугу конфронтацију са Русијом. Ипак, ма колико год Запад покушавао да наоружа неонацистички режим у Кијеву, одуговлачи борбе, затвара очи пред монструозним злочинима тако цинично и осредње, неће успети у томе и од њих неће бити ништа", додала је она.

Кирби је раније рекао да САД признају право Украјине да планира и води војне операције на Криму, пошто то полуострво сматра украјинском територијом.

Распоређивање руских и белоруских трупа одговор на акције НАТО-а

Захарова је нагласила да је распоређивање заједничке регионалне групе трупа Русије и Белорусије одговор на гомилање снага НАТО-а у Пољској и балтичким државама.

"Што се тиче распоређивања додатних контингената од октобра, на њих треба гледати као на симетричан одговор на новонасталу војно-политичку ситуацију у региону, односно на гомилање војних снага НАТО-а у Пољској и балтичким земљама, као и на тренутано пумпање Украјине са западним оружјем свих врста", рекла је она.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко рекао да се са руским колегом Владимиром Путином договорио о размештању заједничке регионалне групе трупа у вези са заоштравањем ситуације на западним границама Уније.

Русија се нада истрази инцидента на Северном току

Руска званичница је рекла да се Русија нада да ће заинтересоване земље у Европи сарађивати у истрази саботаже у Северном току.

"Надамо се да ће дотичне земље преиспитати свој приступ, пристати на сарадњу и да неће политизовати ову тему, а камоли лажирати податке", рекла је Захарова.

Она је истакла да "западне земље игноришу позиве на објективну истрагу и развијају спекулације на ову тему".

"За жаљење је што западне земље и даље игноришу позиве на транспарентну, објективну и деполитизовану истрагу како би се разјасниле све околности онога што се догодило. За разлику од западних колега, ми ћемо се уздржати од спекулација о томе ко је организовао и извршио ове саботаже", нагласила је званична представница руског Министарства спољних послова.

Украјина има нову заставу, честитам!

Захарова је реаговала на објаву сталног украјинског представника при УН Сергеја Кислице, који је објавио америчку заставу у украјинским бојама, рекавши да је то оно о чему Русија већ дуже време говори.

"Стални представник Украјине при УН објавио на Твитеру нову заставу Украјине. Десило се оно о чему смо дуго причали, али нам се није веровало. Честитам!", написала је Захарова на свом телеграм каналу.

Кислица је својом објавом на Твитеру доказао да Кијев више не преза ни од чега како би добио још већу америчку подршку.

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин је на сличан начин прокоментарисала посету украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону због његових намера да добије још већу подршку.

Она је на Твитеру описала Зеленског као "председника у сенци" који "мора да дође у Конгрес и објасни зашто му требају милијарде долара америчких пореских обвезника за 51. државу, Украјину".

"Ово је апсурдно. Ставите Америку на прво место", написала је Грин у објави.

image