Русија

Ступило на снагу Божићно примирје, НАТО гранате на Доњецк; "Сатанизам противника поново откривен"

Наредба руског председника Владимира Путина о прекиду ватре издата је јуче након апела поглавара руске православне цркве патријарха Кирила
Ступило на снагу Божићно примирје, НАТО гранате на Доњецк; "Сатанизам противника поново откривен"Getty © Pierre Crom / Stringer

Прекид непријатељстава у Украјини који је наредио руски председник Владимир Путин уочи православног Божића, јутрос је ступио на снагу. Русија ће примирје поштовати 36 сати, од 12.00 часаова 6. јануара до поноћи 7. јануара.

Украјинске трупе су јутрос два пута гранатирале Доњецк након почетка привременог прекида ватре, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине (ЈЦЦЦ).

"Забележена је ватра у 10 сати, испаљено је шест граната калибра 155 мм", наводи се у објави центра и додаје да је и након пола сата на исто место бачено још 4 НАТО ракета.

Укупно је испаљено десет НАТО граната које су изузетно прецизне, и које су у Петровској улици нанеле велику материјалну штету. Репортер ТВ канала из Доњецка"Русија 24" обавестио је да је цела улица уништена и да је 15 домова потпуно срушено.

Према његовим речима, ситуација је тренутно мирна, и како наводи украјински политичари тврде да мира неће бити, а ова акција је доказ да се украјински војници неће либити да користе ситуацију да нападну.

Путинова наредба о прекиду ватре издата је јуче након апела патријарха Кирила, поглавара Руске православне цркве.

"Позивамо украјинску страну да прогласи прекид непријатељстава и пружи православним хришћанима прилику да присуствују богослужењима на Бадње вече и на Божић", наводи се у саопштењу Кремља.

Кадировљев командант: Сатанизам противника поново се открио

Комадант специјалних снага "Ахмат" генерал Апти Алаудинов рекао је да је руски председник и врховни војни комадант Владимир Путин, прави верујући хришћанин који је урадио оно што је хришћанин требало да уради – понудио привремено примирје.

"Шеф наше државе, врховни командант Владимир Владимирович Путин је прави верујући хришћанин, његови поступци одговарају захтевима његове вере. И то што непријатељ ове поступке доживљава на неприкладан начин за хришћане, није разлог за панику. Он је урадио оно што је хришћанин требало да уради – понудио је привремено примирје. Али то не значи да ћемо напустити своје позиције и да ћемо отићи", написао је Алаудинов на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, сви борци су били и биће на својим позицијама, на првој борбеној линији, као и да док непријатељ не почне да пуца на њих, по наређењу Врховног команданта, они то неће чинити самоиницијативно.

"Сатанизам противника поново се открио, када је непријатељ одбио примирје. Ово је додатни доказ за оне који још сумњају у оно што се дешава у свету. У ствари, проглашено примирје је потребније америчком потрчку који се крије у бункеру у западној Украјини. Ишли смо напред, и идемо напред", поручио је он.

Он је додао да не смеју да подлегну провокацијама обавештајних служби САД и европских држава Америке, као и да ни у ком случају не треба паничити и очајавати.

"Ми ћемо победити! Дефинитивно! Не сумњајте у то. Ништа не може поколебати наше расположење, наше духовно стање, наш дух и снагу! Да, победе неће бити данас или сутра, јер је трећи светски рат у току и немогуће га је брзо окончати. Главно је да имамо довољно снаге, храбрости и одлучности да победимо!", закључио је он.

Председник Русије Владимир Путин наложио је министру одбране Сергеју Шојгуу да уведе прекид ватре дуж целе линије фронта у Украјини од 12 часова на Бадњи дан до 8. јануара. 

"С обзиром на апел Његове Светости Патријарха Кирила, поручујем министру одбране Руске Федерације да прекине ватру дуж целе линије фронта са Украјином у периоду од 12 часова поподне 6. јануара до 8. јануара", наводи се у саопштењу председника Русије.

Кремљ је напоменуо да у подручјима борбених дејстава живи велики број грађана који исповедају православље, па Русија позива украјинску страну да им пружи могућност да присуствују богослужењима на Бадње вече и Божић.

Истовремено, руско Министарство спољних послова јавило је да Украјина за сада није помињала обуставу непријатељских дејстава, а у Кијеву су одлучни да ескалирају сукоб. Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да украјинске власти нису послале предлог ни за новогодишње примирје.

Кијев је одбацио позив за примирје, док су га званичници назвали "лицемерним". Украјински председник Владимир Зеленски је ту понуду описао као војну превару.

Западни покровитељи Украјине такође су одбацили предлог о примирју.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да та земља неће водити никакве преговоре са Русијом о божићном примирју.

image